Повече време с телефона увеличава риска от затлъстяване

Повече време с телефона увеличава риска от затлъстяване

Проучване на колумбийски учени показва, че студентите, които използват смартфоните си в продължение на пет или повече часа дневно са с по-голям риск от затлъстяване. Рискът нараства с 43%, а освен това е много вероятно те да имат и други вредни навици, които повишават риска от сърдечни заболявания.

Изследването показва, че прекарването на повече време пред смартфона води до заседнал начин на живот и ограничава времето за физическа активност, което от своя страна засилва риска от преждевременна смърт, диабет, сърдечно-съдови заболявания и т.н.

Проучването е обхванало 1060 студента от факултета по Здравни науки към университета "Симон Боливар" в Баранкиля, Колумбия и е проведено между юни и декември 2018. В групата са участвали 700 жени и 360 мъже на средна възраст съответно 19 и 20 години. Установено е, че при мъжете е с 36.1% по-вероятно да са с наднормено тегло и с 42.6% по-вероятно да са затлъстели.

При жените тези проценти са съответно 63.9% и 57.4%. При използване на смартфон в продължение на пет или повече часа е два пъти по-вероятно хората да консумират повече напитки със захар, бърза храна, сладки и т.н., както и да са с намалена физическа активност.

Източник: ACC

Оферти на деня