Причинените от смартфони наранявания се увеличават

Причинените от смартфони наранявания се увеличават

Резултатите от прочуване на американски експерти показва, че с навлизането на смартфоните драстично са се увеличили и нараняванията, свързани с употребата им. Тук се отчитат индиректни наранявания като получените при едновременното ходене и писане на съобщения и директни като например от удар с мобилно устройство или възпламеняване на батерия. Част от тези наранявания крият риск за дългосрочни усложнения, но според авторите на проучването потребителите трябва да са наясно с опасностите при употреба на телефоните, докато правят нещо друго.

В изследването са анализирани данни от около 100 американски болници между януари 1998 и декември 2017. За този период са били регистрирани над 2500 случаи с пациенти, които са посетили спешните кабинети с наранявания на главата и врата, свързани с употребата на мобилни телефони. Според екипа това означава, че за този период на територията на САЩ е имало около 76 000 подобни случаи.

Инцидентите се увеличават стабилно през годините, което е свързано с нарасналата употреба на телефони, но скачат рязко около 2007 година, когато се появява iPhone и смартфоните започват да стават все повече. От екипа отчитат, че към 2016 годишно случаите са се увеличили до 29 на милион жители. Като цяло 33% от всички наранявания на главата и врата са били на главата, а почти 33% на лицето.

Екипът прогнозира, че за периода на изследването 14 150 случая в САЩ са следствие от разсейване на хора, докато ползват мобилни телефони, а 60% от засегнатите са били на възраст 13 – 29 години. Около половината от тези случаи са при хора, които са ползвали телефони по време на шофиране, а 90 от пострадалите са играли на Pokémon Go. Има и случаи, в които нараняването става от самото устройство – например изплъзване от ръката при ползване в леглото, което е довело до счупване на носа.

Източник: Guardian

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • А бе и аз съм си изпускал телефона на лицето докато лежа ама каква тухла трябва да бъде за да ти счупи носа?
    AVKansazov
  • Ей хора, бъдете внимателни! Не е сериозно да си причиняваме наранявания заради телефоните.
    milena456