Румъния е сред страните с най-бързи LTE мрежи

Румъния е сред страните с най-бързи LTE мрежи

Последното проучване на OpenSignal за глoбалното разпространение на LTE мрежите описва интересна картина, която не е особено изненадваща. На първите места по отношение на покритието се нареждат Южна Корея, Япония и Хонконг, а първата европейска страна е списъка е на осмо място и това е Холандия. Положението се променя що се отнася до скоростите на изтегляне, което показва, че е по-важно дадена услуга да се предложи, когато технологията зад нея се е развила достатъчно. Така на първо място по отношение на постиганите средни скорости с 36Mbps е Нова Зеландия, където новата мрежа е пусната едва преди 2 години.

Втората позиция е за Сингапур, а на трето място изненадващо се нарежда Румъния, която изпреварва дори Южна Корея. За това обаче си има логично обяснение – в съседната ни страна вече се въвежда технологията LTE-Advanced, а за 4G мрежите са заделени необходимите честотни ленти. В същото време пионери като Щатите остават в края на класацията – графиката показва, че отвъд океана се постига средна скорост от едва 10Mbps. OpenSignal посочва, че първите страни с LTE мрежи като Щатите, Япония, Швеция и Германия изостават, защото привлечените много потребители са натоварили инфраструктурата, а това се е отразило на средните скорости на трансфер.

В същото време по-новите мрежи в Южна Америка и Европа не са толкова натоварени и потребителите им се радват на по-добри скорости. Щатите изостават и по отношение на честотен спектър и технология, което не помага за подобряване на положението. България все още не присъства в изследването, тъй като проблеми от различно естество спъват заделянето на необходимите честотни ленти за нуждите на основните мобилни оператори, за да стартират комерсиалното предлагане на 4G услуги. Очевидно усилията на Max да предложи 4G LTE не са били достатъчни за попадане в класацията.

Източник: OpenSignal

 • На мен кабелният оператор ми предлага скорост от 25 мегабита мобилен интернет без ограничения,но само в рамкитена гр. Русе за 5 лева на месец. Аз си имам мобилен нет от Теленор 2 гиги и но мисля да ги пробвам тия
  Диян
 • Това е защото се стискат яко с трафика и явно изобщо не се оползотворява капацитетът на мрежите.;) Аз лично не мога да си представя за какво са му на някого подобни скорости при силно ограничения трафик. Не е като да може да си теглиш торенти, освен тук-там нещо по изключение и едва ли ще е от особено значение скоростта в такива случаи. Така или иначе не е домашен интернет и ми се струва, че по-важно е да ти върши работа (За извън вкъщи), за което и 5 мегабита/с са си съвсем достатъчни, стига да са постоянни и да не се налага да се мъчиш с 0.06-0.12 мб/с.:)
  mkpetrov
 • Аз като гледам скоростите,които достигат на LTE в други държави ми става смешно.В темата за тестове на 3G има по-високи скорости от румънското LTE.
  Johnniie
 • В края на август пътувах до летището на Букурещ, от Мангалия. :D Ограничението по магистралата е 130 км/. Всички го спазваха. Само 2 автомобила ме изпревариха с бясна скорост. И двата бяха с номера Тх. Видях една единствена дупчица по пътя. И най-интересното. Тотално се ползват компактни автомобили от среден клас. Почти никакви немски премиум. Видях само един джип Мерцедес. Румънките са много хубави.
  buttman
 • [Quote]Последните 10 години няма един влязъл в затвора политик за корупция[/Quote] Не само последните 10, а изобщо. Ако има политик влязъл в затвора след 90-те, то тва е заради политически войни, а не за извършени престъпления...
  Вито
 • Така е в оптичния нет е същото, ние бяхме добре и се развиваме до като не дойдоха ”едрите”. Същото е и с мобилните оператори, когато има монопол няма развитие.
  shikata6