Смартфоните са новото ниво в голямата мобилна игра

Смартфоните са новото ниво в голямата мобилна игра
Владимир Ямалиев е търговски директор на Global Net Solutions - верига за мобилни комуникации, основен търговски представител на GLOBUL от 2009 г. Ето неговите отговори по темата как смартфоните крепят пазара в България.

През 2011 година се говореше за 20% спад на продажбите на мобилни апарати. С какво е характерна 2012 и оптимист ли сте за 2013?
Оптимист съм, знам, че Global Net Solutions ще бъде на пазара и ще се развиваме, а това е най-важното. Българите се оказахме истински смартманиаци и тази ни мания спаси телекомуникационния бизнес. През 2013 очаквам мобилните оператори да заложат на комплексната услуга. Иначе има спад на потребителско доверие спрямо всички оператори, и то не само в България. Това означава, че все повече потребители предпочитат да пестят от сметките си. В Гърция например тенденцията за връщане към предплатената услуга е много ясно изразена. За България мога да кажа, че определено предпочитаме да пестим от сметката, но не и от качеството на апарата. Няма да повярвате колко много хора са привързани към логото на една известна марка и чакат напрегнато всяка подобрена "версия" на устройството.

А какъв е твоят мобилен телефон?
С абонаментен план на GLOBUL.

Кои са големите играчи на пазара в момента?
Класните - тези, които предлагат скъпи устройства и инвестират в разработването на нов дизайн и всякакви безплатни приложения. Едва 15-20% от потребителите използват всички приложения, но абсолютно всички се радват на най-големите безумия.

Къде се информираме най-добре?
Днес основният метод за информираност е интернет. През настоящата година имаме ръст в продажбите на мобилен интернет. Само година по-рано услугата се определяше като твърде скъпа и едва ли не ненужна. Сега, в края на 2012, тенденцията е напълно различна.Global Net Solutions е част от Intrasoft International (Luxembourg), водещ доставчик на IT услуги на гръцкия пазар. Intrasoft International е с доказан 20-годишен опит на европейския пазар и е член на INTRACOM HOLDINGS, най-голямата гръцка мултинационална компания, инвеститор в сферата на далекосъобщения, електроника, банкиране, IT решения и конструкции.