Тествахме 5G в Корея - какво видяхме и какво не

Тествахме 5G в Корея - какво видяхме и какво не

Както може би сте прочели в Mobile Bulgaria, Корея стана една от първите страни в света, в която започна масовото предлагане на 5G услуги. За мое щастие, по-рано планирано пътуване до източната страна ми даде уникален шанс да изпробвам възможностите на новата технология. Още при кацането ми в Сеул останах много впечатлен как е организирана работата с мобилния интернет. За разлика от Япония, където намирането на предплатена SIM карта се оказа огромно предизвикателство, защото такива нямаше дори и в офисите на мобилните оператори, а само в няколко определени магазина в Токио, в Корея още на летището видях десетки гишета и реклами за карти с мобилен интернет. За съжаление, “само” с 4G. Не видях реклами и предлагане на 5G до момента, в който не пристигнах в самия град.

Към средата на месец май новите услуги все още не се предлагаха за предплатени абонати и за джобни рутери, а само за две устройства – Samsung Galaxy S10 5G и LG V50 ThinQ и само с 24-месечен абонамент. Естествено, това е логично. От това, което видях сред корейците, мобилният пазар в Корея познава само три марки – Samsung, LG и Apple. За целия ми престой от 10 дена обиколих десетки магазини за телефони, но никъде не видях телефон на Huawei, Xiaomi, Nokia, Motorola или на която и да е друга марка. На много места дори, докато снимах с Huawei Mate 20 Pro, хората го гледаха с интерес. Интересното беше, че в нито един магазин в Сеул и Бусан не успях реално да видя 5G телефон със SIM карта. Изложените мостри бяха свързани към гигабитовите Wi-Fi мрежи на място и по този начин демонстрираха услугите, които предлагат. Друго, което не видях, е операторите да рекламират предимствата на новата технология по отношение скоростта и латентността на връзката. Новите услуги, които идват със следващото поколение, са предимно VR/AR съдържание, свързано с лайфстайл, музика и гейминг.

Все пак успях да се добера до телефон със SIM карта и 5G услуга - в придобилия огромна известност квартал Gangnam. Операторът LG U+ имаше специален демонстрационен магазин само и единствено за услугите си от следващото поколение. Част от тях бяха шутър игри с VR очила и пистолети за прицелване, гледане във VR на бейзболен мач от първия ред на стадиона, танцуване и вечеряне с различни K-POP звезди и мажоретки на спортни отбори, гледане на филми в резолюция 8K и виртуална вечеря с приятели, докато всеки си е у дома.

Нямаше как да снимам тези преживявания през очилата, но успях да направя няколко проби на скоростите в два различни дни, а в следното видео можете да видите за колко време се изтегля 1GB файл.

Както виждате, тестовете на Ookla, които се въртяха в рекламите и съобщенията на A1, Telenor и VIVACOM, както и потребителските резултати от темата във форума ни “4G LTE в България - сравнителни тестове!” са далеч от нивото, което бихме искали да видим, но с други приложения успях да постигна около 550 Mbps при изтегляне, което е доста впечатляващо. И това се случи във възможно най-оживената и гъстонаселена част на Сеул, където в много малък радиус в този момент вероятно се намираха милиони хора. Все пак откъм латентност не видях стойностите, които би трябвало да осигури 5G, но нека дадем на технологията още време за допълнително развитие.

Да поговорим за цените. Нямам представа дали от гледна точка на работещите хора там цените са високи или не, но най-евтините планове с 8GB на KT и SKT и 9GB на LG U+ струват 55 000 вона (около 81 лв.), а най-скъпите стигат до 130 000 вона (190 лв.) на месец. От друга страна, скъпите планове включват много трафик на данни, а в някои случаи (КТ) и неограничен роуминг със скорост до 3Mbps плюс екстри като безплатно устройство при 24-месечен договор, игри, VR очила и други. Тук можете да видите сравнението на плановете, като имайте предвид, че 1000 вона са около 1.50 лв., така можете да направите сметката:

Друго, което ме заинтересува, е, че много места от градовете – паркове, станции, автобуси и влакове на градския транспорт, улици и площади са в обхвата на гигабитови Wi-Fi мрежи на трите оператора, които сериозно облекчават мрежите и покриват много голяма част от нуждите на потребителите. KT дори се готви да надгради част от безжичните си мрежи до 3.4 Gbps. При такъв капацитет, поне на този етап не виждам истински смисленото приложение на 5G.

И тук идва въпросът: Трябва ли ни 5G в България? Отговорът за следващите няколко години е твърдо и категорично НЕ! Не, нямаме нужда от гледане на картина с 8К резолюция, защото дори 4К и 5К телевизорите и мониторите са все още рядкост, да не говорим за достъпното съдържание. Не, няма кой да танцува и вечеря във виртуална реалност с родни и чужди поп звезди и да гледа мач от първия ред на стадиона, защото спортните ни събития са скучни, а музиката обичаме да я слушаме на живо в дискотеките. И не, нямаме нужда от такава голяма инвестиция в скъпа мрежа, защото после едва ли ще има много желаещи да плащат месечни такси от по 150 лв.

Ако тук най-сетне се освободи честотния ресурс за 4G при 800 MHz, както и ако в големите градове и курорти се изградят няколко поддържащи клетки на 2600 MHz, 99.9% от нуждите на населението и туристите ще са покрити с изключително качествена връзка.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • С това 4G+, ама изобщо не ни трябва 5G. Теста е от Перник (от скоростната магистрала :lol: ) !
    152Mbit download и 28Mbit upload.
    maniaka_slr

  • Не, не успях :( Така и не разбрах защо не ставна. Пробвах всякакви варианти.. След това ходих за един уикенд в Румъния, вързах се към WiFi мрежа, не тръгна, пуснах VPN и тръгна.. Пълна мистерия :)

    Странно наистина. А Виваком обявиха, че VoWiFI трябва да работи на всяка Wi-Fi мрежа в ЕС...
    Мilen
  • Има още време докато технологията се внедри пълноценно в микса, който в момента е 3G+4G
    Напълно подкрепям, че няма смисъл от 5G във България на този етап. По-натам, когато се развие напълно технологията, поевтинеят мрежите и мобилните оператори не се опитват да вдигнат цените покрай нея. И при сегашните цени имат доста добра печалба.

    Нещо друго интересно- успя ли да подкараш VoWiFi в Корея? Въпроса живо интересува всеки, който пътува на екскурзия извън ЕС, а тези хора постоянно нарастват!
    Не, не успях :( Така и не разбрах защо не ставна. Пробвах всякакви варианти.. Бях си пуснал OpenVPN сървър на машината в офиса, сложих го на сестра ми на телефона, от там пуснах Tethering, сложих самолетен режим, спрях локализирането и въпреки това не стана.. След това ходих за един уикенд в Румъния, вързах се към WiFi мрежа, не тръгна, пуснах VPN и тръгна.. Пълна мистерия :)

    Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

    mishobehar
  • Има още време докато технологията се внедри пълноценно в микса, който в момента е 3G+4G
    Напълно подкрепям, че няма смисъл от 5G във България на този етап. По-натам, когато се развие напълно технологията, поевтинеят мрежите и мобилните оператори не се опитват да вдигнат цените покрай нея. И при сегашните цени имат доста добра печалба.

    Нещо друго интересно- успя ли да подкараш VoWiFi в Корея? Въпроса живо интересува всеки, който пътува на екскурзия извън ЕС, а тези хора постоянно нарастват!
    Мilen
  • Има още много какво да кажа... То е за хората и мисленето им.. Скоро и за това ще напиша.. Това общество е много повече от 5G или 10G ;) Ще се радвам да споделиш повече впечатления.👍
    Ванката
  • Неминуемо е да дойде 5G, като е ясно, че тепърва ще се усъвършенства !
    Боби13
  • Няма никакъв смисъл от 5G такава висока латенция , къде са рекламираните 1-2 ms латенция. Реално Корея е нещо като тестова площадка за такива технологии в голям мащаб. Може би в Катар да достигат такава латентност, но имайте в предвид, че само около тази станция на метрото Gangnam Station сигурно има повече хора с мобилни телефони отколкото цялата държава Катар.

    За това съм написал, че не се рекламират неща като скорост и латентност, защото може би има още доста какво да се разработва.. Все пак малка част от телефоните там са с 5G и според мен би трябвало да се набляга все още на най-масовата LTE мрежа.

    Има още време докато технологията се внедри пълноценно в микса, който в момента е 3G+4G
    mishobehar
  • Няма никакъв смисъл от 5G такава висока латенция , къде са рекламираните 1-2 ms латенция.
    STE1
  • Има още много какво да кажа... То е за хората и мисленето им.. Скоро и за това ще напиша.. Това общество е много повече от 5G или 10G ;)
    mishobehar
  • Толкова добре си описал всичко, че ми се прииска да “отскоча” до Сеул. Наистина нямаме нужда от 5G.
    Ванката