Музиката звучи по-добре с Tidal

Музиката звучи по-добре с Tidal

В началото на септември на българския пазар след дългогодишно чакане най-сетне се появи услугата за стрийминг на музика Tidal. Само по себе си това е голяма новина за феновете на качествения звук, защото предложението се слави с вниманието, което отделя на аудиофилите, но има и други причини да се радвам, че Tidal вече може да се ползва нормално и тук.

Нека започна с малко предистория. Зад Tidal стои норвежката компания Aspiro, а работата под това име започва през есента на 2014 в няколко страни, преди обхватът да бъде разширен с повече европейски страни в началото на 2015. Почти по същото време срещу 56 милиона долара услугата става собственост на рапъра Jay-Z, който преди това безуспешно се опитвал да се споразумее с други стрийминг предложения за изпълнение на личната му стратегия за развитие в тази област.

В крайна сметка американецът решава, че за да осъществи плановете си, има нужда от пълна независимост, и така се стига до придобиването на Tidal. На фона на масирана маркетингова кампания през пролетта на 2015 услугата получава нов старт, който е подкрепен от много известни изпълнители, решили да инвестират в начинанието. Услугата се промотира като първата, която е собственост на самите артисти, и като такава се опитва да плаща най-големи отчисления на музиканти и композитори.

Подобно на другите аналогични услуги, Tidal има голям каталог с музика - над 60 милиони песни, а освен това дава достъп до 250 000 видеоклипа. В допълнение осигурява на феновете достъп до предавания на живо, ексклузивни събития, допълнително съдържание зад сцената и дори възможност за закупуване на билети и пропуски за достъп до лични срещи с любими изпълнители.

Налични са много плейлисти, включително и персонализирани според личните ви предпочитания, както и екслузивна музика и видео, които не могат да бъдат открити другаде. Например всички албуми на Jay-Z са налични само в Tidal. Подобно на другите приложения и в Tidal има много популярни български изпълнители в различни жанрове, а освен това е налична възможност за запазване на музиката в устройството за ползване без връзка с интернет. Добавена е и опция за лесно прехвърляне на създадените в други музикални услуги плейлисти.

Tidal има два основни абонаментни плана - Premium и Hi-Fi. Първият осигурява музика със стандартно качество, но вторият е насочен към аудиофилите, които искат да получат максимално качествено звучене. В него можете да се насладите на некомпресиран звук със CD lossless качество (44.1 kHz/16 bit) или на MQA файлове. MQA е съкращение на Master Quality Authenticated, а изпълненията в този формат (обикновено 96 kHz/24-bit) са максимално близо до създадените от творците в студиото и звучат както и по време на мастериране.

Tidal Premium е на цена 8.99 лв. на месец с опция за безплатен тест за срок от един месец. Достъпен е и семеен абонамент за 5 абоната срещу 13.99 лв. месечно. Tidal Hi-Fi струва 17.99 лв. на месец, а семейният абонамент е на цена 27.99 лв. Тук също е наличен безплатен тестов период за месец. Добрата новина е, че с идването на Tidal в България можете да си спестите абонамента за Tidal Premium, ако сте клиенти на VIVACOM.

Това е така, защото услугата е достъпна при подписване на нов договор или преподписване на съществуващ за планове Smart L/L+/XL/XL+/U и i-Traffic XL+/XXL+. До края на годината всички потребители на оператора дори ще могат да слушат и гледат своите любими албуми и концерти в Tidal, без да се черпят от включените в плана им мегабайти на висока скорост. Ползващите Android могат да се регистрират директно през приложението, а тези с iOS трябва да го направят по малко по-различен начин.

Оферти на деня

 • Аз също го пробвах. Приложението е кофти, и не отговаря на моят стил музика(shoegaze/dreampop) . Т. Е. Spotify знае какво харесвам като звучене и непрекъснато откривам парчета, които да ми харесват. А в tidal реално не знам какво да слушам. Има готови листи ама не ми допадат, а и да пусна радио по изпълнител пак не улучва. Звука при hifi е уникален, но реално музиката за мен е само в spotify. Дори YouTube се бъгна и от много време насам не ми предлага нещо интересно за слушане на базата на интересите ми.
  PanasonicMobile
 • Изтеглих приложението за тест - след регистрация дава 2 варианта за абонамент:
  Premium за 11,99 лева и HiFi за 23,99 лева.
  Тия цени, дето ги пише в статията са невярни!
  миналата седмица се регистрирах и си излизат цените, посочени в статията..
  Но си спрях абонамента. Не ми хареса приложението, плейлистите са зле, предимно черна музика.. Ще си продължа с YouTube Music
  maxito2
 • Изтеглих приложението за тест - след регистрация дава 2 варианта за абонамент: Premium за 11,99 лева и HiFi за 23,99 лева. Тия цени, дето ги пише в статията са невярни!
  nikitrz
 • Преподписах договора си през юни, води се "Смарт Л 2018 Промо" (неограничени минути и 15 гб. мобилен интернет на бърза скорост за 21 лева месечно), има ли начин да получа безплатен достъп до приложението или трябва да си плащам месечна такса?
  Воден-дух
 • По какъв "по-различен" начин трябва да се регистрират, ползващите iOS?
  Sithlord