В София ще заработят няколко услуги за споделени електрически скутери

В София ще заработят няколко услуги за споделени електрически скутери

Темата за градската микро мобилност става все по-актуална и е достатъчно да видим армията от електрически скутери (или тротинетки), които кръстосват пътища и тротоари, за да разберем, че скоро няма да отпадне от фокуса на общественото внимание. Досега в България не се предлагаха услугите на големите компании за споделено ползване на електрически скутери, но може би ще успее да ги изпревари българска компания. Според Trending Topics през септември се подготвя стартът на предлагане на скутери от българския стартъп Hobo. Неговият съосновател Теодор Рачев посочва, че първите 10 скутера, които са произведени от Acton, ще пристигнат до края на юли и ще се ползват за тестове. Предстои закупуването на още 100.

Скутерите развиват до 25 км/ч и ще могат да се отключат чрез мобилно приложение, а потребителите ще могат да ги намерят в около 120 зони в центъра на София. При употреба ще се плаща такса за отключване от 1.6 лв., което е колкото билетът за градски транспорт, а след това всяка минута ще струва 20 стотинки. За сравнение цената на Lime в Гърция е 1 евро за отключване и 16 цента на минута, а в Румъния е 3 леи (1.25 лв.) за отключване и 0.6 леи (25 ст.) на минута. Hobo планира и въвеждане на месечни планове с определен брой минути, без да се отчита броя на каранията.

Според Trending Topics Теодор Рачев и неговият партньор Тодор Тодоров започнали работа по идеята миналия август, а през последните няколко месеца те тестват един от скутерите на Acton (моделът M Pro). Заедно с това със Софийска община обсъждат регулациите на този метод на транспорт, които се очаква те да бъдат обявени до края на юли. Що се отнася до скутерите на американската компания, те са предназначени за комерсиална употреба, така че имат повишена здравина. Те са по-големи и по-тежки, имат по-широка платформа за удобно каране, а освен това са снабдени със система за окачване на предната вилка, която би трябвало да направи движението по-плавно по неравните софийски улици.

Към София гледат и други услуги за споделено ползване на скутери, които вече имат присъствие в Западна Европа и Щатите. През пролетта според различни слухове се очакваше подобен анонс от Lime и Voi, но това така и не се случи, защото разговорите с общината още не бяха приключили. Trending Topics споменава и компанията Tier, която работи в над 30 западноевропейски града. Не е изключено забавянето на българския старт на такива услуги да е свързано с желанието на софийските управници да регулират употребата на скутерите, за да се избегнат хаотичните гледки от другите градове, в които се предлагат.

Вестник "24 часа" посочва, че услуги за споделено ползване на ел. скутери в София искат да пуснат 4 компании – две български и две чуждестранни. В момента общината подготвя регламент, който трябва да е готов до 1 – 2 седмици. Като част от него в синята и зелената зона ще бъдат обособени над 200 места за паркиране на скутери и велосипеди. Ще бъде забранено превозните средства да се оставят на други места, за да не пречат. Ще бъде забранено и движението на скутерите по тротоарите, като те ще могат да се движат само по пътното платно и велоалеите със скорост до 25 км/ч. Изданието твърди, че две от проявяващите интерес компании са готови веднага да започнат да предлагат скутери в София, като всяка от тях ще извади по 200 – 300 превозни средства.

Източник: Trending Topics, 24 часа

Оферти на деня

 • В предишният си пост щях да напиша, че като цяло липсва най-вече култура. Кара си тротинетката по тротоара, а не мисли, че може да изскочи някое дете и да го прегази. Ванка, извинявай ама същото може да се каже и за пешеходците.Ако си прочел предишния ми пост аз бях единствения който ходеше по пешеходната алея, всичко останало двукрако се беше забило да върви по велоалеята.На същата съм блъскал дете... или по скоро то се блъсна в мен защото докато се опитвах да ги заобиколя отдалече и намалих скоростта същото просто се завъртя и хукна към мен без да гледа от 2-3 метра та имах време само да набия спирачката.Вървят без да им пука по велоалеите дори пешеходната пътека да е до нея и да е достатъчно широка.
  Гледам да карам по велоалеите но при нас са безумно направени с много криволичене и пресичане на пътища или просто ги няма.Отделно не са направени за нещо различно от велосипед, бордюрите са много високи и на кръстовищата трябва да слизам и да минавам пеша от една страна защото всеки опит да ги мина в движение е сигурно пребиване или най-малкото неприятно сътресение и от друга защото никой не ти дава предимство.
  AVKansazov
 • ==================================
  Blue Sky
 • Цялата дразга между шофьори, колоездачи, пешеходци, скутери и хора с новотехнологични машини за придвижване се корени на едно място. Мястото на пешеходците е на тротоара, мястото на колите на шосето, а мястото на всички останали - на мрежа от велоалеи. Точно както в Амстердам не е проблем и никой не се кара по улиците за глупости. Всеки уважава избора на другия, защото не му пречи. Ето го и проблема - у нас липсва инфраструктурата за всички останали освен за колите и пешеходците. Рецепта за конфликти в обществото, да не говориме за увреждания, смърт и виновни по затворите... :( Просто сме безкрайно изостанали от всичко и всички, технологиите ни настигнаха докато при нас още се рециклира с каруца и кон... Липсва достатъчно инфраструктура, но където я има не се ползва. Велоалеите стоят празни, а около тях е пълно с велосипедисти. Пример давам с НДК. Велоалеята минава отстрани на парка, но там никой не кара. Всички карат вътре в парка. Така че единият проблем наистина е липсата на велоалеи, но другият е как да се накарат велосипедистите да карат в тези алеи. Е, сега специално НДК е място за живот и срещи, а колелото в крайна сметка си го взел, за да се забавляваш, не само да се придвижиш от място на място. Аз ползвам само колело в града и си карам по велоалеите. Съобразявам се с останалите и никому не преча. Но и ставам свидетел на много конфликтни ситуации и шофьорите с право се ядосват. И Ванката е прав за липсата на култура на всички нива :( Изморителна работа е да се живее наоколо, дума да няма...
  arakchiev
 • В предишният си пост щях да напиша, че като цяло липсва най-вече култура. Кара си тротинетката по тротоара, а не мисли, че може да изскочи някое дете и да го прегази. Като се придвижвам с такси, което е често при мен се случва да изскочи я някой с колело, я някой с тротинетка, скейтборд или ховърборд. Да не казвам как се набиват спирачки и какво е псуване после. Нямат култура хората, не мислят за последствията, не пазят себе си и другите участници в движението и после стават произшествия.
  Ванката

 • Цялата дразга между шофьори, колоездачи, пешеходци, скутери и хора с новотехнологични машини за придвижване се корени на едно място. Мястото на пешеходците е на тротоара, мястото на колите на шосето, а мястото на всички останали - на мрежа от велоалеи. Точно както в Амстердам не е проблем и никой не се кара по улиците за глупости. Всеки уважава избора на другия, защото не му пречи. Ето го и проблема - у нас липсва инфраструктурата за всички останали освен за колите и пешеходците. Рецепта за конфликти в обществото, да не говориме за увреждания, смърт и виновни по затворите... :( Просто сме безкрайно изостанали от всичко и всички, технологиите ни настигнаха докато при нас още се рециклира с каруца и кон... Липсва достатъчно инфраструктура, но където я има не се ползва. Велоалеите стоят празни, а около тях е пълно с велосипедисти. Пример давам с НДК. Велоалеята минава отстрани на парка, но там никой не кара. Всички карат вътре в парка. Така че единият проблем наистина е липсата на велоалеи, но другият е как да се накарат велосипедистите да карат в тези алеи.
  В@НК0
 • Цялата дразга между шофьори, колоездачи, пешеходци, скутери и хора с новотехнологични машини за придвижване се корени на едно място. Мястото на пешеходците е на тротоара, мястото на колите на шосето, а мястото на всички останали - на мрежа от велоалеи. Точно както в Амстердам не е проблем и никой не се кара по улиците за глупости. Всеки уважава избора на другия, защото не му пречи. Ето го и проблема - у нас липсва инфраструктурата за всички останали освен за колите и пешеходците. Рецепта за конфликти в обществото, да не говориме за увреждания, смърт и виновни по затворите... :( Просто сме безкрайно изостанали от всичко и всички, технологиите ни настигнаха докато при нас още се рециклира с каруца и кон...
  arakchiev
 • Днес щях да отнеса един да не употребявам обидна дума с такава тротинетка, който караше по тротоара и не се притесняваше особено от преминаващите хора. Такива си заслужават да ги сваляш в движение с маваши...😁 Според мен и за тези, и за колелета, трябва да има някакъв курс, някои карат изключително опасно.
  tzincbg
 • Днес щях да отнеса един да не употребявам обидна дума с такава тротинетка, който караше по тротоара и не се притесняваше особено от преминаващите хора. Такива си заслужават да ги сваляш в движение с маваши...😁
  Ванката
 • В София първо да се оправят с препускащите конски каруци. А и преди това да изградят свестни велоалеи, защото да удариш една жълта лента не означава, че е изградена велоалея осигуряваща безопасност, както на велосипедистите, така и на останалите учатници в движението.
  treyyy
 • Общо взето, обречена идея.
  Навсякъде, където се предлага такава услуга , тя поражда доста проблеми. Безспорното удобство от ползването ѝ до голяма степен се елиминира от ползвани и зарязани на всякакви места тротинетки и липсата на контрол кой, къде и как ги кара. Един натряскан до козирката дванадесетокласник с достатъчно малко акъл стига за тридневен национален траур.
  samoznai
 • Какво гонене на минути и пребивания ще има за тия 0.20ст. на минута......
  tony66
 • Макси, търтей си ти където гледаш да изкараш лесни пари с писане на глупости тука!
  Първо, имам такава тротинетка макар и по-евтина и карането и не е толкова лесно колкото изглежда, физически пак си е натоварващо.
  Второ, от вкъщи до работата ми е 3 км, нощно време като няма градски транспорт пеша да отивам или да се прибирам с 6-7 килограмова раница ми е 35 минути здраво ходене, с тротинетката по същото време като няма движение и мога да карам по пътя ми е 15 мин на 2-ра скорост(15 км/ч) и то обикаляйки по по-заобиколен маршрут за да я карам а не да се налага да я нося.
  Трето, що се отнася за пешеходците мога да кажа че 2 часа след като започнах да карам вече ги мразех.Никаква култура и ориентация а там където има велоалея смятат че там могат да се движат както си искат.Онзи ден се прибирах пеша по трасе където 1-2 километра пътека и велоалея вървят успоредно само че отделени от 2 метра градинка.Е мога да кажа че аз бях единственият идиот който ги извървя тези 2 метра за да върви по пътеката вместо да отцепи напряко по алеята.А пък ако направиш кощунството да се наложи да караш по тротоара ако няма алея... демонстративно не ти правят път въпреки че има място и за тях е по лесно, изскачат внезапно или вървят с капаците на очите и не виждат нищо.
  От друга страна не виждам как ще им върви бизнеса като застудее.От личен опит споделям че изкарвам 10-ина километра в топло време с едно зареждане обаче като паднаха температурите под 10 градуса се принудих да я зазимя защото започна да държи на половина.Иначе за цената на наема... да хвана такси ще ми е по-евтино.
  AVKansazov
 • Аз пък мисля да си взема такава тротинетка и не виждам защо наричаш хората търтеи.
  1-во от нас до работата ми са 7 км, как да ги измина пеша за 20-30 мин, тези тротинетки са идеални за това.
  2-ро вместо да пътувам с кола или градски транспорт, ще пътувам с това, което пести и време.
  3-то търтеите не са тези с колела или тротинетки, а онези с дебелите задници, които са се залепили за седалката на автомобила им.

  Обаче не съм съгласен с едно нещо … да се позволи на тези тротинетки да карат по пътищата. Това е най-голямото безумие. Шофьор съм, но да ти изкачат разни такива обекти. Ще има много пострадали. За тези видове транспорт само специалните за това алеи и в краен случай тротоари.
  wer_aac
 • ужас.. то и в момента е ад за пешеходците от тия откачени велосипедисти, които карат сякаш са на състезание и си мислят, че тротоарите са направени за тях.. включиха се и тия търтеи с тротинетките, които ги мързи да походят пеш няколко километра..
  Няма да се задържат много тия споделени тротинетки, мангалите ще ги гепат още на втория ден.
  maxito2
 • В Германия дори си плащаш гражданска, иначе не може да караш по пътищата :)
  arakchiev
 • Ужас...
  Трагедията ще е още по-пълна и ще стане мазаляк по пътища и тротоари.
  Надявах се да вземат опита на една Англия, където няма никакъв шанс такова "чудо" на техниката да работи законно.
  Скоро и там ще разрешат каране по обществени пътища. Преди няколко седмици това направиха в Германия.
  chilko
 • Ужас...
  Трагедията ще е още по-пълна и ще стане мазаляк по пътища и тротоари.
  Надявах се да вземат опита на една Англия, където няма никакъв шанс такова "чудо" на техниката да работи законно.
  algor
 • От доста време чакам такава услуга в София, но ако цените и на другите фирми искащи да стартират подобен бизнес тук са такива, не мисля че ще се ползват много!Сравнявате с Румъния и Гърция, но в Гърция минималната заплата(която малко гърци получават) е почти 700 евро!Някак различно ми се струва да взимаш 700 евро и да похарчиш 1 евро за отключване и по 16 цента на минута, срещу българската версия с 280 евро да дадеш 80 цента за отключване и по 20 цента на минута!Скутерите трябва да са алтернатива на неудобния градски транспорт, т.е. трябва да не са много по-скъпи от билетчето иначе стават безполезни!
  nikitrz