Вече официално – A1 ще предложи eSIM през октомври

Вече официално – A1 ще предложи eSIM през октомври

След като вчера писахме за това, днес получихме официално потвърждение, че A1 ще предложи поддръжка на технологията eSIM. Това ще стане през октомври, а в началото функцията ще е достъпна само за моделите iPhone от тази и от миналата година, които разполагат с такава функционалност.

Това ще позволи на потребителите на iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max на практика да превърнат устройствата си в двусимови. След като конвертират своята класическа SIM карта в eSIM, те ще могат да използват освободения nanoSIM слот за карта на същия или на друг оператор. При пътуване в чужбина ще могат да поставят и карта на местен оператор.

eSIM е съкращение на embeded SIM, което означава, че SIM картата е вградена в устройството, а активирането й става просто със сканирането на специален баркод, който се предоставя в магазин от конкретния оператор – в случая A1. При това действие в устройството се зарежда специален профил, който на свой ред осигурява възможност за връзка с мрежата на телекома.

Засега с eSIM, освен споменатите модели на Apple, разполагат и смартфоните на Google от Pixel 2 насам, а освен това тази технология е налична в някои умни часовници на Apple, Samsung и Huawei. A1 очаква до няколко години функцията да е налична в почти всички мобилни устройства. В момента няма поддръжка за eSIM в Apple Watch, но това може да се промени след време, защото компанията преговаря с Apple и за това.

Оферти на деня