VIVACOM отчита ръст на печалбата и приходите за първата половина на 2012 г.

VIVACOM отчита ръст на печалбата и приходите за първата половина на 2012 г.
VIVACOM публикува финансовия си отчет за първите 6 месеца на годината и от него става ясно, че печалбата на компанията за периода се е увеличила с над 43% спрямо миналата година. Като причини за това се посочват продължаващото увеличение на приходите от мобилни, телевизионни и пакетни услуги и стабилизирането на интереса към фиксирания бизнес на компанията. Ръстът в мобилния сегмент е успял да компенсира изцяло спада във фиксирания. Общите приходи на VIVACOM са се увеличили с 3,8% за година до 444.3 млн. лв.

Приходите от мобилни продукти и услуги за първата половина на годината нарастват с над 15% до 198,4 млн. лв., докато при приходите от фиксирани линии спадът е с 4,1% до 245,9 млн. лв. Операторът отчита и 22% ръст на годишна база на клиентите на мобилните му услуги, а при потребителите на мобилен трафик на данни увеличението е 150%. 3G мрежата на компанията позволява достигането на скорости от 14.4 Mbps за изтегляне и 5.74 Mbps за изпращане на данни. Последното е достъпно след последните подобрения на мрежата.

Телевизионната услуга на VIVACOM е с годишен ръст от 98%, а компанията очаква тази тенденция да се запази след въвеждането през юни на нова IPTV платформа, която позволява на потребителите да записват, превъртат, спират на пауза канали и да използват интернет приложения. В края на първата половина на годината наличностите на компанията са в размер на 187,7 млн. лева.

 • Естествено, че ще им се вдигнат приходите и печалбата след намаляването на терминирането - те са най-малък оператор и имат най-голям разход за терминиране към други мрежи... Това не им попречи да си задържат цените на същите нива и просто да гушат повече печалба, вместо да ги намалят за клиентите, което беше целта на упражнението...
  KOBRETI
 • Добре де,мой пропуск :) Просто не ползвам лаптоп/таблет.Ако е така е силно предложение от Мтел.Ама може ли да предположа,че орязват на 64 кбпс после?
  motofen2
 • Никой не споменава изгодните адд-он пакети за мобилен нет за лаптоп от М-Тел, където срещу 5 лв. получаваш толкова мегабайти, колкото са ти включени в тарифата. Например ако имаш 1 ГБ, получаваш 1 ГБ срещу 5 лв. адд-он пакет.А при Виваком има само един пакет за 5 лв с 512 МБ. Нещо да кажеш?
  Обективният
 • Още едно клипче ли ще правиш?!:D:D:D Sage,аз другите сме ти гледали подобни трудове...;) И разбира се не сме случайни хора.Лично аз се намирам за специален сам за себе си:);):P Виваком вероятно наистина търпят критики,не съм убеден ,че ИЗЦЯЛО по комплексни параметри Виваком са удовлетворяващи за мобилен нет.Моето ТВЪРДО убеждение е,че другите два оператори ИЗЦЯЛО са изключени от сметката що се касае до доставчик за нас информираните и опитни клиенти.Достатъчен е един бърз преглед до ценовите и други параметри на офертите им.На 31 юли си взех Вива Фрий с модул за нет без срочни ангажименти и прочие обвързаности-[i][B]500 мб за 5.90 лв.[/B][/i] За смартфон.И скорост след 2 пъти по-висока от пишман конкуренцията им. Има ли смисъл да говорим повече?И след едногодишно ползване на услугата из различни точки на родината им имам преобладаващо положителни впечатления,за да продължа с тях. И да,време е пак да те баннат -наистина си неудобен за голяма част тук най-вече с досадното ти поведение на спамър с необективния привкус на хейтър ;):P
  motofen2
 • Направих клипче за мобилния интернет как се отварят страниците и то в малък град на североизточна България. Ще го кача тук, за да видиш, че не пиша глупости. Също така на лично ще ти копи-пейстна доста негативни мнения за мобилния нет на Вива. Този форум е вреден за мобилните комуникации. Личи си отвсякъде, че не сте случайни потребители, а сте наети от някоя фирма. Може би пак ще ме баннат, тъй като съм неудобен за форума и за някои потребители, тъй като казвам истината.
  Обективният
 • Добре се справят в скубането на народа., ама те си знаят до къде ще ги доведе това.
  Dragomaneca
 • [Quote]Напротив не пиша глупости.[/Quote]Разбира се, че пишеш, и то едни и същи. Цитирам: [Quote]Има [u]страшно много[/u] недоволни от Виваком, особено от фиксирания [u]и мобилния[/u] им интернет.[/Quote][Quote]Отделно връзката им е некачествена, не може да отвори една карта в google maps, бавен е и пр.[/Quote]
  Sage
 • Като му чета мненията вече си мисля, че работи в М-Тел и пише във форума срещу допълнителен хонорар. Аз не искам да влизам в пререкания срещу никого, но е очевидно, че Виваком имат много по добро покритие и скорост на мобилния си нет от другите два оператора. Интересно, че и М-Тел и Виваком правят една и съща реклама по телевизията за най-добро 3джи покритие, което за мен е супер смешно понеже е очевидно, че едните лъжат!:D
  Ванката
 • [Quote]И аз преди си мислех, че всички ги харесват, като четох само този форум.[/Quote] Ти затова ли ВИНАГИ демонстрираш негативна позиция спрямо Виваком?Един вид противотежест на възприетата позиция.;) А картинката от други сайтове и форуми нищо чудно да е формирана от такива като теб -твои сподвижници:)
  motofen2
 • Най-малко пък от мобилният им нет трябва да сме недоволни. Постоянна, добра скорост, покритие на места с пет къщи едната за тока :D, аз съм много доволен от техните услуги, и сега даже, като си подновя договора за мобилен нет, ще си взема и някакъв малък таблет. Да не забравяме и, че сега нета е с половин месечна такса за целия срок от договора!;)
  Ванката
 • Има страшно много недоволни от Виваком, особено от фиксирания и мобилния им интернет. И аз преди си мислех, че всички ги харесват, като четох само този форум. Но като видях мненията в други сайтове и форуми, картинката вече е много по-различна.
  Обективният
 • Напротив не пиша глупости. Виваком видяха, че дълго време ще са на трето място при мобилните абонати и затова си прибавят и фиксираните, за да изглежда, че уж нещата при тях са розови, ама не е така.
  Обективният
 • [Quote]Регистриран на: 03.08.2012 11:56[/Quote](woo)(woo) Още едно пръкнало се тролче,ботче и каквото и да е мтелско изчадие:D:D:D:D Две мнения и двете против вива;)
  rado243
 • След толкова много драстично надписване на сметки със сигурност ще има ръст. Никак не се учудвам даже.
  nairobi
 • Космо печелят най - много от телефония, поради липса на услуги като телевизия или кабелен интернет (независимо по коя технология). Бтк са голямото губещо. Дори с нуртс, дори с комуникационните връзки в градовете и между тях, за чието използване дерат кожи, пак не са на особена печалба.
  vladovn
 • По твоята логика да броим мобилните абонати на ментеля само след 2005 за да са равни нещата.Мисли преди да пишеш глупости!
  azcv
 • Сравненията, които даваш са неуместни. Първо М-Тел стартира фиксираната си услуга през 2008 г., а БТК много по-отдавна, така че не е справедливо да правиш подобно сравенение. Поне сравни общите приходи само от мобилни абонати, да видиш, че картинката ще е много по-различна и няма да ти хареса особено. Или поне нека да има фиксирани но само тези, които са придобити след 2008 г. И нека не забравяме, че въпреки че Виваком са стартирали фиксираната си услуга много по-рано, приходите са им по-малки от тези на Мобилтел.
  Обективният
 • Тази картинка не е ли от Gossip Girl? :D
  Toneta
 • Добри резултати на Вива. [Quote]Tелекомът отчита 3.8% ръст в приходите до 444.3 милиона лева и 43% увеличение на печалбата спрямо първото полугодие на миналата година.[/Quote] [Quote]Абонатите на мобилните услуги на VIVACOM са се увеличили с 22% на годишна база, като най-вече има ръст в потреблението на мобилен интернет - 150 на сто повече клиенти спрямо първите шест месеца на 2011 г.[/Quote] Ето и сравнение с конкуренцията: [Quote]За първите три месеца на 2012 г. спрямо същия период на миналата година приходите на "Мобилтел" са намалели с 13.1% до 115.9 млн. евро (226 млн. лв.), а печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизации (EBITDA) е спаднала с 24.1% до 49.1 млн. евро (96 млн. лв), съобщиха от компанията в четвъртък.[/Quote] За да се развива единия телеком толкова добре, а другия толкова зле, вече е очевидно, че причината не е икономическата криза. Явно вече голяма част от абонатите избират по-добре на кой оператор да се доверят. И още нещо интересно. Ако се запазят същите резултати и през второто 6-месечие на годината, Мтел и Виваком почти ще се изравнят по приходи за 2012 г.: около 888 млн. лв. за Вива и около 904 млн. лв. приходи за Мтел. Резултата на Мтел спада доста: от 1 млрд. и 115 мил. през 2010 г. до 1 млрд. и 30 мил. през 2011 г. Глобул остава на трето място по приходи с около 800 млн. лв.
  milen888