Знаковите телефони на 2008 година

Знаковите телефони на 2008 година

T-Mobile G1 даде началото на бързото издигане на Android от догонваща iOS платформа до доминираща мобилна операционна система. Разработеното от HTC устройство е първото с новата система и се опита да спечели потребителите със своята хардуерна клавиатура, подвижен 3.2" дисплей без мултитъч, 3.15МР камера с автофокус и процесор с честота 528 Mhz. Стандартен жак за слушалки липсва.

 

BlackBerry Storm се оказа първият смартфон със сензорен дисплей на RIM, както и първият за компанията без хардуерна клавиатура. Устройството предложи 3.2" дисплей, който можеше да се натисне като голям бутон за осигуряването на тактилната обратна връзка от работата с реална клавиатура. Тази екстра не работеше безпроблемно и се наложи замяната на голяма част от продадените модели.

Nokia N82 технически беше представен и пуснат в продажба в края на 2007, но масовото му разпространение беше през 2008. Устройството предложи много от екстрите на N95 в традиционна форма и беше първото за компанията с ксенонова светкавица към основната 5МР камера. Сред другите функции бяха GPS, Wi-Fi, ТВ изход и дори акселерометър.

HTC започна да набира скорост и доказателство за това беше Touch Diamond - модел с Windows Phone 6.1, в който за първи път видяхме интерфейса TouchFLO 3D. Устройството предложи тънък корпус със стилен дизайн и 2.8" резистивен VGA дисплей, но компактните размери бяха за сметка на батерията. Продажбите обаче бяха добри и за 6 седмици бяха доставени над 1 милион броя.

Nokia 5800 XpressMusic беше първият модел на финландците с платформата S60 и сензорен дисплей. Дългоочакваният отговор на iPhone предложи на достъпна цена екстри като GPS, HSDPA и Wi-Fi, но неговият 3.2" сензорен дисплей ползваше резистивна технология (в комплекта имаше и стилус), а интерфейсът не беше толкова ефектен. Въпреки това за година от телефона се продадоха 8 милиона броя.

Sony Ericsson Xperia X1 беше първият смартфон в серията Xperia, но е интересно, че производството му беше поверено на HTC. Моделът предложи слайд механизъм, който разкриваше QWERTY клавиатура и поставяше дисплея в удобен за употреба ъгъл. Първото устройство на Sony Ericsson с Windows Mobile 6.1 имаше и специален интерфейс с панели с различна функционалност.

Samsung i900 Omnia беше част от флагманската серия Omnia на корейците и заложи на Windows Mobile 6.1 Professional, чийто външен вид беше променен от интерфейсa TouchWiz. Устройството имаше 3.2" резистивен дисплей, 5МР камера с автофокус и до 16GB вградена памет, а за навигация имаше и специален оптичен сензор, който позволяваше управление с плъзване на пръст върху него.

LG KC910 Renoir беше виден представител на мегапикселовата надпревара от периода, като се оказа първият телефон със сензорен дисплей и 8МР камера. Тя разчиташе на оптика Schneider-Kreuznach и дори имаше ксенонова светкавица и възможност за ръчен фокус, а освен това можеше да записва видео при 120fps. Сред другите екстри бяха Wi-Fi, GPS и технологията Dolby Mobile.

С Aura Motorola се опита да влезе в сегмента на луксозните телефони. Устройството струваше около 1500 евро и оправда това с висококачествените материали и прецизността на изработка. Кръглият дисплей с висока резолюция беше покрит със сапфирен кристал, а иновативният въртящ се механизъм ползваше над 200 прецизно изработени части плюс швейцарски зъбни колела от закалена стомана.

Sony Ericsson продължи да се фокусира върху мобилната фотография и демонстрира това с C905. Слайдерът беше част от серията камерафони Cyber-shot и за първи път извън Корея предложи камера с резолюция 8МР, която беше допълнена от ксенонова светкавица. Сред другите му характеристики бяха GPS и Wi-Fi, които по това време бяха по скоро рядкост.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня