Знаковите телефони на 2009 година

Знаковите телефони на 2009 година

Nokia N97 беше представен в края на 2008, но се появи на пазара половин година по-късно. Устройството беше второто за компанията с платформата S60 и сензорен дисплей и предложи хардуерна клавиатура и 5МР камера, но малкото памет направи работата му бавна. Въпреки добрите продажби на устройството се гледа като на провал.

 

Sony Ericsson Xperia X10 е първият смартфон на японците с Android, а продажбите му стартираха през пролетта на 2010. Устройството спечели потребителите със своята 8.1МР камера, 4" капацитивен дисплей и мултимедийни възможности. Малко по-късно се появиха и два компактни варианта - X10 Mini и X10 Mini Pro (с подвижна QWERTY клавиатура).

Nokia N900 е един от интересните експерименти на финландската компания с базираната на Linux операционна система Maemo, като предложи значително по-удобен и по-интуитивен сензорен интерфейс от ползвания в платформата S60. Сред другите особености са 3.5" резистивен дисплей, 5МР камера, стерео говорители и подвижна QWERTY клавиатура.

Sony Ericsson Satio е първият смартфон на компанията със Symbian, който не ползва интерфейс UIQ, но отново беше фокусиран върху мултимедийните възможности. Основната му отличителна черта беше 12МР камера с ксенонова светкавица, а освен това предложи GPS и Wi-Fi възможности.

HTC HD2 вече има легендарен статус и това не е случайно. Устройството за първи път предложи 4.3" сензорен екран, а освен това беше първото с Windows Mobile 6.5 и с капацитивен панел. Възможността за софтуерни модификации го направи един от телефоните, който може да работи с най-много операционни системи и запази популярността му през годините.

Motorola Droid беше първият смартфон с Android 2.0 и даде началото на популярната серия устройства на Verizon. В Европа се появи под името Milestone, а в началото на 2010 дойде и в България. Телефонът предложи подвижна QWERTY клавиатура, 3.7" дисплей, 5MP камера с двойна LED светкавица, GPS приемник и Wi-Fi.

LG KM900 Arena беше позициониран като флагмански модел и предложи метален корпус, 3" капацитивен дисплей с мултитъч и специален 3D интерфейс на име S-Class, който можеше да променя ориентацията си според позицията на телефона. Добавени бяха още Wi-Fi, 5МР камера, FM трансмитер и поддръжка за технологията Dolby Mobile.

Samsung I7500 Galaxy е първият смартфон на корейците с Android и на практика първият модел в добре познатата серия Galaxy. Устройството предложи 3.2" AMOLED дисплей, 5МР камера с автофокус, GPS и стандартен набор от мобилните услуги на Google. Може да звучи куриозно, но устройството не поддържаше мултитъч.

HTC Hero е третият модел на компанията с Android, но е първият с интерфейса Sense. Джаджата предложи 3.2" дисплей с мултитъч, заден панел с покритие от тефлон, 5МР камера, тракбол за навигация и стандартен жак за слушалки. Hero беше и първият телефон с Android с поддръжка за Flash в браузера.

LG BL40 New Chocolate изненада всички с необичаен 4" капацитивен дисплей със съотношение 21:9 и мултитъч, а минималистичният дизайн го направи един от най-стилните телефони за годината. Отново откриваме 3D интерфейс S-Class, FM трансмитер, Wi-Fi, GPS и Dolby Mobile.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня

 • Април 2009 - Получих служебна Нокия Е52 -железен телефон, ползвах го до есента на 2013, последния ми бутонен апарат.
  n1
 • HD2 е абсолютен Трансформърс при телефоните и няма аналог. Но N97 е телефона, който грабна масово вниманието тогава. Аз имах такъв и ми го откраднаха на няма и седмица. Купих си го в момента на излизането му в БГ. Някой ми го дръпна от джоба на Варненския колхозен пазар. Да му изсъхнат ръчичките дано на мангала!!!Много пара бях броил за него, тогава нямаше такива лизинги като сега. Ама тогава минах на Андроид, открих топлата вода, дет се вика.
  propov
 • Миналата година се сетих за моя HTC HD2 и го включих.Последния софтуер,с който го ползвах беше WP 7.В XDA видях,че има за него ANDROID 8 и му го боднах.Тръгна си без проблем и даже става за ползване.
  ne4o
 • Наистина HTC HD2 е легенда 😊
  Боби13
 • HTC HD2 - още си го пазя, малко поразвален, но достагодини ми вършеше работа!
  stangelov