Знаковите телефони на 2011 година

Знаковите телефони на 2011 година

Samsung Galaxy Note успя да изненада всички със своя огромен за времето си 5.3" дисплей и доказа, че потребителите нямат нищо против големите телефони. С него се появи думата фаблет и се постави началото на популярната серия от телефони с активни стилуси. За 10 месеца продажбите достигнаха 10 милиона броя.

 

Sony Ericsson Xperia PLAY беше пореден опит за комбиниране на смартфоните и мобилните игрови конзоли, който обаче пак не успя. Устройството със слайд механизъм предложи стандартния набор от PlayStation бутони плюс тъчпад и странични бутони и имаше достъп до оптимизирани за него игри за Android.

Nokia N9 – единственото устройство на компанията с платформата MeeGo, предложи иновативен интерфейс с жестове, а освен това ни изненада и със своя отличителен индустриален дизайн. Въпреки ограниченото си предлагане успя да се превърне в един от най-разпознаваемите телефони на компанията.

HTC Sensation беше първият смартфон на тайванците с интерфейс Sense 3.0, а освен това първи предложи дисплей с контурно защитно стъкло Gorilla Glass. Устройството имаше корпус от масивен алуминий и предложи 8МР основна камера, а по-късно през годината получи XE издание с по-бърз процесор, по-голяма батерия и поддръжка за технологията Beats Audio.

Дизайнът на Nokia N9 намери място и в Lumia 800 - първият телефон на компанията с Windows Phone 7.5. Устройството отново предложи OLED дисплей с извито предпазно стъкло и ClearBlack филтър против отблясъци и осигури 8МР основна камера с оптика Carl Zeiss, а за два месеца продажбите му надхвърлиха 1 милион броя.

С дебелина 7.1 мм Motorola RAZR XT910 беше един от най-тънките смартфони с Android, макар че зоната за камерата беше значително по-дебела. Моделът имаше 4.3" AMOLED дисплей, алуминиева рамка и заден панел с покритие от кевлар. Интересно е и друго - европейската премиера на устройството стана в България, след като VIVACOM го пусна в продажба.

LG Optimus 3D се оказа първият смартфон в света, който не само записваше 3D видео и снимки през своята двойна 5МР основна камера, но и ги възпроизвеждаше на автостереоскопичния 3D дисплей, без да е нужно ползването на специални очила. Устройството предложи двуядрен процесор и двуканална памет за бърз трансфер на данни.

HTC ChaCha представляваше опита на Facebook да се настани по-трайно на пазара на смартфони. Устройството имаше интересна форма със сензорен дисплей и хардуерна клавиатура, а освен това имаше специален бутон за бързо споделяне на съдържание в социалната мрежа. Негов аналог, но без клавиатура и с по-голям дисплей, беше HTC Salsa.

Третият модел в серията Nexus успя да вдигне летвата високо. Samsung Galaxy Nexus I9250 предложи 4.65" HD Super AMOLED дисплей под извито закалено стъкло, двуядрен процесор, NFC възможности и нещо невиждано дотогава - виртуални бутони за управление вместо хардуерни като част от Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Това беше и последното устройство Nexus със сменяема батерия.

BlackBerry Bold Touch 9900 беше първият модел в серията Bold със сензорен дисплей и отбеляза завръщането към формата на първото устройство и неговата популярна клавиатура. С дебелината си от 10.5 мм стана най-тънкият телефон BlackBerry дотогава и предложи екстри като заден панел от фибростъкло и NFC възможности.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня

  • Здравейте, Поради големия интерес към наградата, удължихме гласуването и тази седмица.. Ние пак ще си дадем същия брой награди, просто това гласуване ще е до края на тази седмица
    mishobehar
  • Обявен ли е победителят от миналата седмица?
    YKoleva