HTC U11 Life

HTC U11 Life

Без съмнение един от най-подценените флагмански смартфони на миналата година беше HTC U11. Устройството успя да предложи отличителен дизайн, висока производителност, иновативна функция за управление чрез стискане на рамката и камера, която се нареди до тази в серията Pixel със своите възможности за запечатване на снимки с особено високо качество. За жалост оценилите възможностите на телефона не бяха много, но компанията продължи работата и добави много от функциите на U11 в по-малък и по-достъпен модел, който се появи на пазара в самия край на миналата година. Става дума за модела U11 Life, който прилича на умалена версия на своя по-скъп събрат, а освен това до голяма степен се представя като него. Това обаче е първото устройство за HTC в програмата Android One, което означава, че идва с  чиста версия на Android, към която са добавени някои приложения на HTC.

Дизайн

Устройството запазва познатия Liquid дизайн на задния панел, който е характерен за U-серията, но е достатъчно да го вземете в ръка, за да установите разликата в теглото. Докато U11 е с конструкция от метал и стъкло, неговият по-малък събрат е изработен главно от пластмаса. Такава е страничната рамка, а лъскавият заден панел е от акрилно стъкло или плексиглас. Панелът е с покритие като това в U11, което означа, че отразява светлината по ефектен начин (особено синята версия), но освен това може много по-лесно да се надраска в ежедневието. Както може да се предположи, лесно се покрива и с отпечатъци, но това е проблем за всички устройства с гланцова текстура. В интерес на истината U11 Life прилича много на представения в началото на миналата година модел U Play, но в доста отношения е значително подобрен.

Смартфонът отново няма стандартен жак за слушалки и се продава в комплект с USB-C слушалки USonic с функция за потискане на шума, адаптиране към ухото на потребителя и поддръжка на Hi-Res Audio. Не успяхме обаче да изпробваме работата им, защото не ги получихме с тестовото устройство. Както вече писахме за други телефони на компанията без стандартен жак, ако решите да заложите на адаптер (в случая в комплекта няма такъв) трябва да внимавате какъв купувате, защото телефонът работи само с аксесоар на HTC, който има вграден DAC. U11 Life запазва и водоустойчивостта (IP67), която познаваме от U11, а това е полезна добавка, която може да спаси устройството от повреда. Дизайнът е лишен от остри ръбове и ъгли и в ръката смартфонът се усеща приятно, за което помагат още 3D извитият заден панел и 2,5D стъклото върху дисплея.

Дисплей и хардуер

HTC U11 Life запазва и традиционното съотношение на дисплея от 16:9 вместо да заложи на модерното 18:9, което беше използвано в модела U11+, а според слуховете скоро ще се появи и в бюджетен телефон на тайванската компания. Екранът е с диагонал 5,2”, изработен е по технологията Super LCD и е покрит със стъкло Gorilla Glass, а резолюцията му от full HD е напълно адекватна за този размер. Представянето на панела е много добро с големи ъгли на видимост, детайлност и висок контраст, които не откриваме често в телефоните от този ценови клас. Под дисплея има по-голяма зона, в която са намерили място овален сензор за отпечатъци и капацитивни бутони за управление.

Поглед към хардуерната спецификация разкрива, че устройството ползва осемядрен чипсет Qualcomm Snapdragon 630, който е допълнен от 3GB RAM и 32GB разширяема памет. Компанията предлага и варианти с 4GB оперативна памет и 64GB памет за файлове, но те са по-скъпи, а освен това са предвидени за други пазари. Това ясно позиционира устройството в средния клас, но не бива да се притеснявате за производителността.

Чипсетите на Qualcomm от серията 600 са се доказали като способни и са в състояние да осигурят много добро представяне при работата с любимите ви приложения в ежедневието или пък при забавленията с мобилни игри. Няма никакви проблеми и в навигацията в платформата, но и това не е изненадващо, защото HTC е известна с оптимизирането на своя софтуер. В редки случаи, например при стартирането на браузъра, може да се наложи да почакате секунда повече, преди приложението да е готово за работа, но като цяло това не е голям недостатък и не е изненадващо поведение предвид ценовия сегмент.

HTC U11 Life е снабден с батерия с капацитет 2600mAh, който може и да изглежда малко, но стига за около един работен ден на автономна работа при сравнително сериозно натоварване, а ако сте по-пестеливи в задачите, с които го натоварвате, може да изкара с един заряд и повече.

Софтуер

Смартфонът използва Android 8.0 с Android One, което означава, че потребителите имат достъп до чиста версия на платформата с минимални намеси от страна на производителя. В началото инициативата беше насочена към създаването на бързи и евтини смартфони за развиващите се страни, но по-късно Google я разшири и в нея се включиха и телефони от среден клас. Както споменахме, U11 Life е първото устройство на HTC в тази програма, в която вече се включиха Xiaomi и Motorola, а един от бонусите са гарантираните ъпдейти до последните версии на Android за период от две години. Като цяло наистина получавате стандартното издание на Android, но това не  означава, че в него няма софтуер на HTC.

Компанията е добавила свое приложение за управление на камерата, а освен това е включила софтуер за контрол на функцията Edge Sense, която разчита на сензори в страничните рамки за извършване на  различни действия чрез стискане на телефона. Тя работи добре, а както писахме преди време функционалността й беше разширена значително с възможността потребителите да дефинират действия за контрол на любимите си приложения. Чрез нея можете лесно да активирате камерата и да направите снимка, да включите фенерчето, да активирате Google Assistant и много други. Идеята беше оценена и от Google, които я добавиха и в новите телефони Pixel, но с по-ограничена функционалност.

Камера

Стигаме и до камерите. Смартфонът има две, като и двете ползват BSI сензори с резолюция 16МР, които са поставени за лещи с бленда f/2.0. Основната е снабдена със система за PDAF автофокус, а освен това поддържа технологията HDR Boost, която има основна заслуга за отличното фотографско представяне на камерата на U11. Тя предлага още запис на 4K видео и има ръчен режим на управление с възможност за запазване на кадрите в RAW формат за последваща обработка. При достатъчно околна светлина представянето й е изненадващо добро за ценовия сегмент, в който попада телефонът.

Благодарение на HDR Boost могат да се получат снимки с много детайли и ярки цветове, дори и в сцените с висок контраст, но ни се иска скоростта при обработката на изображенията да беше малко по-висока. Макар компанията да твърди, че добавката работи без забавяне, такова всъщност има в U11 Life, защото все пак трябва да се направят няколко снимки, които след това да се комбинират в една. В U11 всичко става мигновено, но това е разбираемо предвид позиционирането на телефона. Според HTC функцията осигурява по-ясни и балансирани снимки, а U11 Life се грижи за подобряване на текстурата, цветовете и детайлите.

Както може да се види и в галерията с тестови снимки, при компресията на кадрите се губят някои фини детайли, а липсата на оптична стабилизация води до получаването на размазани кадри понякога. При намалена осветеност фокусирането се затруднява, а в снимките присъства повече шум за сметка на детайлите. Селфи камерата също предлага HDR Boost и се справя доста добре със задачата да направи приятни селфита, като включва и функция за разкрасяване.

Тестови снимки и видео

Заключение

HTC U11 Life е логично развитие на продуктовата линия на тайванската компания, който заедно с U11+ трябва да поддържа потребителския интерес до появата на следващия флагман, което очакваме да стане в края на пролетта. Устройството е балансирано предложение, което предоставя много от особеностите на своя по-голям и по-скъп събрат, включително неговия отличителен дизайн (с по-евтини материали), водоустойчивост, сензори за натиск в страничната рамка Edge Sense и технологията HDR Boost за подобряване на снимките, която макар да не осигурява резултатите от U11, се представя достатъчно добре.

Липсата на стандартен жак за слушалки сигурно няма да се хареса на мнозина, още повече, че трябва да се снабдите със специален адаптер, ако искате да ползвате любимите си слушалки, а не тези от комплекта. Животът на батерията също може да не допадне на много от потребителите, след като в този сегмент вече има предложения с по-голям капацитет. Материалите за изработка на корпуса също са в неизгодна позиция на фона на масово използваните метал и стъкло в моделите от средния сегмент на конкурентите. В същото време получавате чиста версия на Android с гарантирани ъпдейти за период от две години, способен хардуер и приятен дизайн.

 • Зависи за кои модели. За топ моделите HTC може и да имат ъпдейти, но за евтините с Mediatek забрави. Докато евтините на Xiaomi имат.
  tzincbg
 • Да де, ама този конкретно модел е от програмата Android One на Гугъл..
  scenic
 • В грешка си за ъпдейтите :) Ъпдейтите идват преди Самсунг, както и посоченото Xiaomi ;)
  Боби13
 • Солидно, изгодно с дълготрайна поддръжка - Xiaomi. Напр. сега спират поддръжката за Xiaomi Note. ЕДНО. A току що излезе Note 5. При HTC общо взето можеш да забравиш за ъпдейти, особено напоследък - компанията не остана с много ресурси.
  tzincbg