Motorola Moto Z2 Play

Motorola Moto Z2 Play

Идеята за създаване на модулни телефони вълнува от дълго време производителите на мобилни устройства и вече имаше няколко опита в тази посока. Като успешно обаче можем да определим единствено изпълнението на Motorola и Lenovo. То без съмнение е успешно, защото на пазара вече се предлага втората генерация на съвместимите със системата смартфони, а преди дни стана ясно, че към края на миналата година общите доставки на устройствата в серията Moto Z са достигнали 5 милиона броя. Това изглежда малко на фона на реализираните от другите компании модели, но нека не забравяме, че става дума за устройства, които са позиционирани в по-високия ценови клас. В допълнение Motorola се надява устройствата да генерират допълнителни приходи чрез разнообразните модули за тях.

В серията Moto Z2 отново има няколко модела, но най-интересният от тях – Moto Z2 Force, е запазен за Щатите. На българския пазар компанията се фокусира върху значително по-достъпния Moto Z2 Play, който е наследник на известния с впечатляващата си автономност с един заряд Moto Z Play. Позиционирането на Moto Z2 Play е интересно, защото в страната ни Motorola го представя за флагмански модел въпреки хардуерната част, която е  присъща на модел от среден клас. Основната причина за това според компанията се крие във възможността за ползване на допълнителни модули, но дали е достатъчно, за да може Moto Z2 Play да бъде поставен наравно с по-скъпия си събрат? Другият важен въпрос, който си зададохме, е дали устройството ще успее да повтори успеха на Moto Z Play.

Дизайн

По отношение на дизайна не би трябвало да очакваме съществени изненади. Устройството отново има 5,5” дисплей, а формата на корпуса е предопределена от запазването на съвместимост със съществуващите модули, които се поставят върху задния панел. Въпреки това смартфонът изглежда по-стилно от своя предшественик, има намалена дебелина за сметка на капацитета на батерията, а ръбовете на металния корпус вече са заоблени за по-комфортно захващане. Метален е и задният панел за сметка на използваното в Moto Z Play стъкло. Тези промени придават на Moto Z2 Play премиум усещане, което просто липсваше в предходния модел, така че дизайнерите на Motorola заслужават похвала. Предната страна е покрита със стъкло Gorilla Glass, а корпусът на телефона има нано покритие, което отблъсква попадналата върху него вода, но имайте предвид, че това не го прави водоустойчив.

Под дисплея отново е поставен сензор за отпечатъци, но той вече е овален като в останалите от миналогодишните модели на компанията и може да се използва за навигация в системата на мястото на виртуалните бутони, което освобождава място върху екрана. Що се отнася до дисплея той отново е с диагонал 5,5” и full HD резолюция и пак е изработен по Super AMOLED технология, което означава, че осигурява ярки цветове, голям ъгъл на видимост и много висок контраст при по-ниска консумация на енергия. Това, заедно с резолюцията, помага на телефона да осигури много добро време за автономна работа с едно зареждане, което се доближава до постижението на неговия предшественик. Смартфонът има стандартен жак за слушалки и слот за карти с хитър дизайн, който позволява едновременната употреба на 2 SIM карти и на microSD памет.

Върху задния панел се открояват издадената зона на камерата, която служи за фиксиране на допълнителните модули, които на свой ред се прикрепят чрез магнити и комуникират с телефона чрез поредицата от контакти в долната част на корпуса. За системата вече сме писали и според нас това е най-удачната в момента технология за модулни аксесоари – достатъчно е да поставите добавката върху задния панел и тя е готова веднага за работа, без да се налага да рестартирате устройството. Сред новите модули са високоговорителят JBL SoundBoost 2 (159 лв), Style Shell панели с функция за безжично зареждане (89 лв.), TurboPower модул с батерия за бързо зареждане (139 лв.), игрови контролер GamePad (159 лв.), принтер за моментни снимки Polaroid (319 лв.) и дори 360-градусова камера (499 лв.).

Разбира се, устройството е съвместимо с всички модули от първото поколение на серията. Някои от модулите са полезни, други – не толкова, но като цяло, ако решите да закупите по-интересните, се пригответе да се разделите със солидна сума, която може да надхвърли стойността на телефона. Вярно е, че аксесоарите ще могат да работят и с телефоните Moto Z от тази година, но някои от тях имат стандартни универсални аналози (например батериите, високоговорителите и дори игровият контролер), които биха могли да се ползват с много други устройства.

Хардуер и производителност

Moto Z2 Play залага на осемядрен чипсет Snapdragon 626 с максимална честота 2,2GHz, който е допълнен от 4GB RAM и 64GB памет, така че на разположение има достатъчно място и без да прибягвате към microSD слота. Това е чипсет от среден клас, което не е никакъв проблем за работата на устройството. Както е характерно за телефоните на Motorola, те използват почти чиста версия на Android 7.1 (през идните седмици се очаква ъпдейт до Oreo) с минимален брой добавени приложения. Добавките на компанията са малко, но пък се оказват доста полезни. Те са обединени в приложението Moto, което включва секциите Moto Actions, Moto Display и Moto Voice.

В първата откриваме опции като управление чрез сензора за отпечатъци и жестове за стартиране на камерата, фенерчето, смаляване на екрана за по-удобно ползване с една ръка и др. Втората съдържа филтър срещу синята светлина, която може да се активира автоматично при залез, и опция за показване на нотификации върху екрана в заключено състояние. Moto Voice на свой ред осигурява възможност за контрол на телефона чрез гласови команди. Всичко работи както се очаква с плавни анимации при преходите между отделните екрани, бързо зареждане на приложенията и безпроблемна многозадачна работа. Нямаме никакви забележки и за представянето при ползване на игри.

Камера

На хартия камерата на Moto Z2 Play е подобрена сериозно, но на практика положението е малко по-различно. Motorola е заложила на 12МР сензор с пиксели с големина 1,4 микрометра, който е комбиниран с оптика с бленда ƒ/1.7, което позволява върху сензора да попадне повече светлина. За фокусирането се грижи Dual Pixel система с лазерен автофокус (до 5 метра) и функция за фокусиране чрез фазова детекция (PDAF), а двойната LED светкавица би трябвало да осигури цветове с по-точна цветна температура. Това звучи добре, но не се надявайте на драстично подобрена работа и на снимки, чието качество може да съперничи на това от по-скъпите камерафони. Оптична стабилизация липсва.

В стандартен режим на работа, който се ползва от повечето потребители, автоматичното фокусиране не е особено бързо и ще се наложи често да докосвате дисплея, за да укажете на камерата коя зона искате да е на фокус. Докосването е нужно и, за да се избегне преекспонирането на светлите части от кадрите, което се случва често. В много случаи в снимките се появяват и отблясъци от лещите. Смартфонът предлага и професионален режим зa снимане с опции за контрол на скорост, ISO, фокус, баланс на бялото и компенсация на експозицията, но не осигурява възможност за запазване на картите в RAW за последваща обработка.

При снимане в достатъчно осветени условия кадрите са с точни цветове, но от уловените детайли има какво още да се желае, а когато е по-тъмно, работата на камерата се забавя и цветовете избледняват. Светлата оптика и ползването на сензор с по-големи пиксели не могат да компенсират липсата на оптична стабилизация и ще ви трябва стабилна ръка за снимане при намалена осветеност. Установихме още, че снимките изглеждат добре на екрана на телефона, но при разглеждане на голям екран се вижда приложеното прекалено изостряне на изображението, което води до появата на ореоли около краищата на обектите.

Камерата за селфита е с 5МР  сензор с по-големи пиксели (1,4 микрометра), който обаче е поставен зад широкоъгълна оптика с по-тъмна бленда (f/2.2). Добавена е и двутонова LED светкавица, която помага за осветяване на лицето и осигуряването на по-естествени цветове, а за получаването на подходящи за споделяне в социалните мрежи снимки има режим за разкрасяване. Заедно с Moto Z2 Play успяхме да изпробваме и новия модул с 360-градусова камера. Устройството има два 13МР сензора (f/2.0) и може да записва 360-градусово 4К видео при 24 fps с 4-канален 3D звук, а освен заснемането на снимки и видео е в състояние да предава на живо 360-градусово съдържание във Facebook, но не очаквайте чудеса по отношение на качеството заради голямата компресия, която прилага социалната мрежа.

Работата с модула е безпроблемна и можете да започнете да го ползвате веднага щом го залепите на гърба на телефона, като в приложението за камерата на телефона получавате възможност за превключване между основната и допълнителната камера. Добавени са много възможности за изрязване и редактиране на заснетото, а ако предпочитате селфитата, получавате възможност за заснемане на такива със 150-градусов ъгъл, така че да хванете много по-голяма част от фона зад вас. За по-голямо удобство камерата може да се задейства чрез специалния бутон върху гърба на модула. Добавката работи, както се очаква от нея, но нека не забравяме, че струва 499 лева и може да се ползва само с моделите в серията Moto Z. В същото време камерата Samsung Gear 360 струва по-малко от 400 лв. и е с универсална употреба.

Тестови снимки и видео

Тестови снимки и видео с Moto 360

Батерия

Смартфонът ползва батерия с капацитет 3000mAh, което е по-малко от 3510mAh в неговия предшественик, но за сметка на това е помогнало за постигането на по-тънък корпус. Въпреки това устройството се справя много добре и обикновено може без проблем да осигури ден на автономна работа с оставащи 30 – 40% за следващия. Разбира се, резултатите зависят от начина на употреба, но в случая важното е, че няма да разочарова феновете на Moto Z Play, който осигуряваше впечатляващо време на автономност. Ако се сдобиете с модул с батерия ще можете да заредите устройството при нужда, но дори и да нямате такъв поддръжката на бързо зареждане чрез технологията TurboPower може за минути да осигури енергия за часове работа. Motorola е свършила добра работа за оптимизиране на енергопотреблението, но за добрите резултати помагат още ползването на OLED дисплей с full HD резолюция и на чипсет с по-ниска консумация на енергия. В списъка с характеристики откриваме и FM радио, което става все по-рядко в моделите от по-висок клас.

Заключение

Moto Z2 Play е добро предложение в горния край на средния ценови сегмент, което осигурява подобрен дизайн спрямо своя предшественик, бърз хардуер и качествена изработка, а освен това използва почти чиста версия на Android, която е допълнена с малко, но полезни добавки от Motorola, включително опцията за управление чрез сензора за отпечатъци или пък контрола на различи функции чрез жестове. Устройството предлага висока производителност, дисплей с отлично представяне, изцяло метален корпус (вместо стъкления заден панел в Moto Z Play) и батерия, която осигурява впечатляващо време за автономна работа.

От камерата има какво още да се желае, но представянето й е напълно нормално за ценовия клас, в който попада. Позицията на Moto Z2 Play в средния сегмент е сигурна, но освен добрата оптимизация на енергопотреблението другата отличителна черта на телефона е съвместимостта с модулната система на Motorola. Тя е достатъчно уникално предложение с някои наистина полезни аксесоари, но както споменахме, може да се наложи да инвестирате сериозни суми, ако искате да се сдобиете с проектора, 360-градусовата камера, някоя от допълнителните батерии или пък високоговорителите на JBL.