10 факта от 2008 година

10 факта от 2008 година

1: Година след като Google и партньорите в OHA обявяват разработката на отворената мобилна операционна система Android, започват разпространението на първите устройства с нея и пътят й към пазарната доминация. Днес платформата има над 85% пазарен дял, а останалото е за iOS.


2: През есента започва работа създадената в Швеция услуга за стрийминг на музика Spotify. Отще от началото се предлага възможност за платен абонамент, но за безплатните е била нужна покана, за да се контролира ръстът на потребителите. В момента Spotify осигурява над 40 милиона музикални изпълнения, а към февруари имаше над 205 милиона потребители месечно, от които 96 милиона с платен абонамент.

3: iPhone излиза през 2007, но едва година по-късно започва работа познатият магазин за приложения App Store, който прави своя дебют през лятото с iPhone 3G. В началото са налични около 500 приложения, но техният брой бързо нараства до няколко хиляди в края на годината. В началото на 2017 услугата предлага над 2 милиона приложения, които са били изтеглени над 130 милиарда пъти.


4: В Европейския център за ядрени изследвания CERN до Женева започва работа големият адронен ускорител, който е най-големият и мощен ускорител на частици в света. Заради инцидент действителната му употреба започва година по-късно, но междувременно всички следяха с любопитство новините около него на фона на опасения, че може да предизвика края на света.

5: Microsoft отправя непоискана оферта за покупката на Yahoo. Сумата е 44.6 милиарда долара, но предложението е отхвърлено, защото компанията смята, че тази цена значително подценява стойността й. Три години по-късно пазарната капитализация на Yahoo е 22 милиарда долара, а през 2016 Verizon купува основния й интернет бизнес за 4,83 милиарда долара.

6: За ден в App Store има приложение на име I Am Rich. Цената му от 999.99 долара е максимално възможната в магазина и то буквално не прави нищо, освен да покаже кратък текст. На следващия ден Apple премахва приложението без обяснения, но то успява да регистрира 8 продажби - 6 в САЩ по 999.99 долара и две в Европа по 799.99 евро.

7: Google представя уеб браузър на име Chrome, който компанията разработва в продължение на няколко години. Първата версия е налична за Windows XP като бета, а финалното издание излиза в края на годината. През следващата година излизат и версиите за OS X и Linux, но с много липсващи функции. Трите версии изравняват възможностите си през 2010.

8: На сцената на конференцията Macworld Стив Джобс изважда компютър от обикновен хартиен плик - това е първото поколение на MacBook Air, който компанията представя като най-тънкия лаптоп в света. Устройството е посрещнато със смесени чувства главно заради ограничените портове, възможности за конфигурация, малко памет и висока цена, но мнозина оценяват портативността, тракпада с мултитъч и пълноразмерната клавиатура.

9: Intel представя серията процесори Аtom, в която намират място продукти с особено ниска консумация на енергия. Те имаха важна роля за популярността на нетбук лаптопите, а по-късно се появиха и чипове за смартфони и таблети, които ползваха версия на Android за x86 архитектура. Серията беше прекратена през 2016.10: Готови са спецификациите на третата основна версия на стандарта USB за връзка с компютри и други електронни устройства. С него максималната скорост на трансфер се увеличава до 5 Gbit/s (625 MB/s), което е 10 пъти повече от USB 2.0. Първите продукти с новия стандарт излизат през есента на следващата година.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.