10 факта от 2014 година

10 факта от 2014 година

1. Годината започна с новината, че Google ще продаде Motorola Mobility на Lenovo за сумата от 2.91 милиарда долара. Компанията запази почти всички патенти на Motorola и подразделението за специални проекти Advanced Technology and Projects (ATAP).

2. В началото на ноември GLOBUL официално смени името си на Telenor, след като година по-рано компанията беше закупена от норвежците за 717 милиона евро.

 

3. Amazon представя умния говорител Echo, с който може да се ползва виртуалния асистент Alexa. В началото устройството е налично само за ползващите Amazon Prime и избрани потребители.

4. Microsoft закупува за 2.5 милиарда долара шведската компания Mojang, която разработва популярната игра Minecraft. В края на 2018 от нея са продадени 154 милиона копия, което я прави втората най-продавана игра в историята след Tetris.

5. Средната интернет скорост в глобален мащаб за първи път преминава широколентовата граница от 4 Mbit/s.

6. Panasonic, Samsung и LG спират да разработват плазмени телевизори, за да се фокусират върху други типове панели, което на практика убива технологията, започнала съществуването си през 1995.

7. Като част от преструктурирането си, за да се фокусира върху мобилни устройства, Sony се разделя със своя компютърен бизнес, като продава по-голямата част от него на японската инвестиционна компания Japan Industrial Partners.

8. Заедно с iPhоne 6 Apple представя и своя първи умен часовник, който нарича просто Watch. В началото компанията го промотира като моден аксесоар, като акцентира върху множеството налични опции за цвят и каишки, а по-късно се насочва към неговите фитнес функции.

9. Flappy Bird излиза през 2013, но в началото на 2014 добива неочаквана популярност и става най-изтегляната безплатна игра за iOS. През февруари нейният създател я сваля от App Store и Google Play, заради изпитваните угризения за нейния пристрастяващ характер.

10. Популярната стрийминг платформа Twitch.tv става притежание на Amazon за 970 милиона долара.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня