10 факта от 2016 година

10 факта от 2016 година

1. Започват работа комерсиалните 4G мрежи и на останалите два големи телекома - Мтел и VIVACOM. Както споменахме по-рано, Мтел започна тестовете на технологията още през 2011.

2. През есента Yahoo обяви, че през 2014 година хакери са откраднали лична информация за 500 милиона потребители, но не и данни за кредитни карти. Компанията посочи, че атаката е финансирана от неустановена държава.

 

3. Samsung Electronics придоби Harman за 8 милиарда долара. Компанията е позната със своите продукти за автомобилостроенето, крайни потребители и бизнеси, включително свързани автомобилни системи, аудиовизуални продукти и автоматизация. Притежава марки като AKG, Harman Kardon, Infinity, JBL, Lexicon и Arcam.

4. Излезе мобилната игра Pokémon Go, която комбинира добавената реалност с популярните герои на Pokémon и само за седмица беше изтеглена над 10 милиона пъти. В началото на тази година изтеглянията надхвърлиха 1 милиард, а приходите са повече от 3 милиарда долара.

5. Финландската компания HMD Global придобива ексклузивни права за употреба на името Nokia при мобилните телефони и започва да продава такива устройства, които се произвеждат от Foxconn. Смартфоните на компанията вече са част от програмата Android One с всички ползи от това като бързи ъпдейти и продължителна поддръжка.

6. Apple се сблъска с ФБР, като отказа да отключи използван от убиец iPhone, за да не постави опасен за потребителските данни прецедент. Последва съдебна битка, която приключи неочаквано, след като трета страна помогна на ФБР да получи достъп до данните, а междувременно Доналд Тръмп призова за бойкот на Apple.

7. SoftBank обяви намеренията си да закупи Arm Holdings за 32 милиарда долара. Основната дейност на компанията е свързана с проектиране на ARM процесорите, които задвижват почти всички телефони и таблети на пазара - нейни технологии се ползват и в чиповете на Apple, Samsung и Huawei.

8. Поредната уязвимост на Android постави на риск данните от всички устройства с чипове на Qualcomm. За щастие, до обявяването на неприятния бъг Qualcomm и Google успяха да пуснат необходимата поправка.

9. Дебют на виртуалния асистент Google Assistant, който се появи първо в приложението Allo и във високоговорителя Google Home. Последва период на ексклузивност за Pixel и Pixel XL, а от началото на 2017 услугата се появи и в други смартфони и устройства с Wear OS.

10. Apple представи безжичните слушалки AirPods, които макар че не ни впечатлиха със своя дизайн, успяха да се превърнат в най-успешния аксесоар на компанията, като само през 2018 продажбите им достигната 35 милиона броя.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня