Анкета: Какво най-много искате да видите в тазгодишните смартфони?

Анкета: Какво най-много искате да видите в тазгодишните смартфони?

Обичайно по това време на годината покрай мобилния конгрес в Барселона виждаме телефоните, които ще доминират пазара през първата половина на годината. Пандемията обаче промени плановете на организаторите на събитието и то беше преместено за лятото, но очевидно производителите на устройства няма как да чакат толкова време, макар че има и други фактори (като недостиг на чипове), които спъват плановете им.

Някои от важните модели като серията Galaxy S21 и серията Redmi 9T вече са на пазара, а скоро очакваме Redmi Note 10, новите продукти на realme и на OnePlus, но много производители тепърва ще анонсират своите нови устройства. Докато чакаме премиерите решихме да ви попитаме какво ново или подобрено искате да видите в тазгодишните модели, което ще е основният фактор за покупка на нов смартфон.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

Какво най-много искате да видите в смартфоните от 2021 година?

  • Аз искам телефон под 6 инча с повечко памет от Пикселите, задължително плосък екран, безжично зареждане, IP 68, хубава камера с повечко зум и топ чипсет. То ест Пиксел 5 или S21 ама със Снапдрагон 888. Или Експерия компакт ама с безжично зареждане. Или топ модел на Хуавей ама под 6 инча. Много ли искам!?
    propov
  • Исках да взема LG V50 примерно някога, но моделът не се предлагаше с повече от 128GB вградена памет. Че и 6GB RAM. Huawei също предлага отлични телефони, но без слот за външна карта, в същото време с малко вътрешна. В момента SD-card опцията отсъства в почти всички, вкл. top end, смартфони. На мен 128 ми е малко, 256 също. Имам 256GB допълнителна карта на телефон още от 2016 - понеже не поддържаше повече, иначе щеше да е с 512GB. Допълнителните карти са по-рискови, заеисят много от операционната система, четенето и записът върху тях се забавят с времето (по причини на опер. система), а и след актуализации след всеки рестарт трябва да я добавяш (поне на мои телефони ми се е случвало). В някои случаи, това се оправя с форматиране в NTFS, ако е в exFAT, но си е играчка и иска копирания, бекъпи и повторно записване.

    Освен това, имам няколко 256GB microSD карти (Самсунг), които четат с над 100MB/s и записват до 50, поне по спецификации. Реалните са (малко) по-ниски, но това съвсем не ги прави много по-бавни от вградените, ако ще с последните UFS-стандарти. Основен проблем, още веднъж, там е начинът, по който ги третира ОС-ма. Затова е по-добре вградена и много. Поне за power user-и. Затова си и пожелах същото за 2021 и 22.
    MEnergy
  • Принципно не е много редно да се сравняват 256 карти за по 20 паунда с бърза вградена памет..
    Аз лично съм страдал от флаш карта памет и с две ръце държа вградената ми памет да е по-надеждна от голяма..
    В крайна сметка много малко модели не се предлагат с големи памети стига да си готов да платиш цената - аз примерно пореден телефон купих с 256 вместо 64 памет, преди като беше 16 стандарта взимах 64...
    Сега, едно е да го искаш и да го няма, друго е да го искаш и да искаш да е по-евтино - всеки го иска това, но в крайна сметка не е като да го няма избора.
    radko89
  • Аз искам да видя сносни (флагмански) камери в повече телефони през 2021. Като цяло, каквото и да си говорим, наличието на истински добри камери се ограничава до 3-4 модела на година, при това всички с акцент "plus" или "pro" и за над 1000 евро. Добре е това да се случи и с модели от ценовия клас на Nord или Velvet или даже надолу. Така и така се използват почти едни и същи сензори и единствената разлика е в софтуера. Нека това започне да се случва, както примерно вече наблюдаваме при по-достъпната Redmi-серия, и в по-ниския клас. Може би не тази година, но дано скоро да видим вградени в дисплея селфи-камери с добро качество, които да прекратят въведената преди около 3 години мода с дупки, вежди, мустаци и други изрязвания по екраните.

    Също, което липсва и искам да се случи през 2021 е да се увеличи [b]вграденото постранство за съхранение на файлове[/b] като минимален стандарт от [b]поне 256GB[/b] при всички марки. Една 256GB Samsung или която и да е друга марка SD-карта е 20-30 паунда, същевременно много модели излизат общо с памет от 64GB до 128GB, даже и без опция за разширение. Не ме интересуват UFS-стандарти и оскъпявания, просто добавете пространство. Детайлни GPS-карти на цяла Европа само за едно приложение за навигация може да отнемат 10-20+GB. Само едно. Ами музика. Ами файлове с висока резолюция от камерата или 3D-игри по 3-4GB едната? Или каквото и да е друго? Не всеки стриймва всичко, няма нищо собствено или е постоянно в обхват на wi-fi мрежа.

    Също - увеличаване размера на батерията като тенденция в смартфон-пазара. Изкарват даже флагмани в най-високия ценови клас и им слагат до 4500mAh батерии. На 6.5''+ екрани с опресняване на дисплея от по 120Hz+. Бързо зареждане не ме топли, ако ще и на 200 вата. Искам телефонът ми да държи, no matter what, цял ден, ако ще да копая биткойни на него на постоянно включен екран. Да, много хора се придвижват от дивана/леглото вкъщи, до стола в офиса и после пак от седалката на колата върху тоалетната чиния вкъщи, но има и други, които живеят здравословно, движат се, спортуват и малко ги топли безжичното зареждане или поддържането на перфектния дебел задник с няколко паунда отгоре всяка седмица. Телефонът е перфектното мобилно устройство - да повторя [b]мобилно[/b] - така, че нека си отговаря на дефиницията. За всичко вкъщи или офиса си имам стационарни уреди и там телефонът не ми върши никаква работа, защото нито е толкова мощен, нито предлага нещо, с което да ги заменя.

    Много бих искал и по-голям избор на единица при всички марки що се отнася до адаптивното опресняване на екрана, което за съжаление се поддържа преимуществено към момента на модели на Samsung. Няма защо да ми работи и при изключен екран дисплея на 144Hz и да ми тормози процесора при условие, че може да го прави на 10 или 12 и да си вдига честотата (автоматично) само, когато това е нужно (игри, мултимедия или бразузване между екраните с приложения).

    Естествено добрият звук с всички опции за свързане (включително блуутут) винаги е отлично допълнение, особено в движение, което е добре да се види на повече телефони.

    Останалото - процесор, RAM и изтъркани дизайни надали ще се променят. Аз лично не харесвам извити дисплеи, така че ако може да се изкарат повече модели с по-горните характеристики с плоски - AMOLED или OLED (но не и силно енергопотребяващи LCD) екрани, толкова по-добре за моя личен избор. А вероятно и на много други.
    MEnergy
  • .
    npet
  • Вярно е, статистиката сочи, че китайците всички искат големи телефони... също така статистиката сочи, че китайците имат малки пи*ки...
    Нали знаеш - щом, а=б и б=ц то всички а=ц :lol:
    Срещу математиката не моеш да одиш :mrgreen:
    radko89


  • Анкетата е: Анкета: Какво най-много искате да видите в тазгодишните смартфони?
    Големите дисплей си ги виждахте и в миналогодишните и в тазгодишните ще си ги виждате, ако искаш такъв, просто трябва да слезеш до магазина 😉 Не трябва ли пазара да предлага за всеки по нещо, феновете на малки телефони не са чак толкова малко...почти цяла Европа 😐
    Но наистина, сега всичко се прави за Китай, малки п...и, големи телефони 🙄
    Хайде стига бе. Цяла Европа искала малки телефони, пък тези, които искали големи телефони били с малки пишки :lol:
    Що за простотия? Друго по-тъпо не можа да измислиш?
    Spikul
  • Феновете на малките телефони... почти цяла Европа ? 1 април още не е дошъл :) Няма да има връщане към малките дисплеи и това си е факт :)
    Боби13
  • За мен винаги на първо място е дизайна! За съжаление при смартфоните няма големи възможности за по-нестандартен дизайн, не е като по времето на GSM-апаратите! Но за мен, лично, по-четвъртитите форми, стъклото отпред и отзад, метал тук-там, са добро попадение, но не винаги влизат в дизайна на повечето нови модели! Стърчащите камери на Самсунг, например, определено са вид анти дизайн! Защо пак Самсунг да е с анти дизайн заради стърчащите камери? Че първия такъв телефон беше Nokia Lumia 1020 и мен лично много ми харесваше.
    А такива стърчаши камери имат всички телефони с големи сензори - от Хуауей, Шаоми, та чак до айфон. На мен също ми липсват компактни телефони в средния клас 😕
    ....тия, които харесват големи дисплей, защо се обаждат въобще...за тях изборът е безкраен...
    Защото анкетата не е за само за вас и имаме право да одобряваме тенденцията за големи дисплеи. Който иска малък дисплей, е сбъркал времето. И телефони с шайба одобряват някои, но никой няма да седне да ги произвежда заради тях.
    Анкетата е: Анкета: Какво най-много искате да видите в тазгодишните смартфони?
    Големите дисплей си ги виждахте и в миналогодишните и в тазгодишните ще си ги виждате, ако искаш такъв, просто трябва да слезеш до магазина 😉 Не трябва ли пазара да предлага за всеки по нещо, феновете на малки телефони не са чак толкова малко...почти цяла Европа 😐
    Но наистина, сега всичко се прави за Китай, малки п...и, големи телефони 🙄
    milanelo_bg
  • Аз искам да видя повече Фолд предложения и от другите производители, та да има разнообразие и да им паднат малко цените. :lol:
    Ванката
  • За мен винаги на първо място е дизайна! За съжаление при смартфоните няма големи възможности за по-нестандартен дизайн, не е като по времето на GSM-апаратите! Но за мен, лично, по-четвъртитите форми, стъклото отпред и отзад, метал тук-там, са добро попадение, но не винаги влизат в дизайна на повечето нови модели! Стърчащите камери на Самсунг, например, определено са вид анти дизайн! Защо пак Самсунг да е с анти дизайн заради стърчащите камери? Че първия такъв телефон беше Nokia Lumia 1020 и мен лично много ми харесваше.
    А такива стърчаши камери имат всички телефони с големи сензори - от Хуауей, Шаоми, та чак до айфон. На мен също ми липсват компактни телефони в средния клас 😕
    ....тия, които харесват големи дисплей, защо се обаждат въобще...за тях изборът е безкраен...
    Защото анкетата не е за само за вас и имаме право да одобряваме тенденцията за големи дисплеи. Който иска малък дисплей, е сбъркал времето. И телефони с шайба одобряват някои, но никой няма да седне да ги произвежда заради тях.
    Spikul
  • На мен също ми липсват компактни телефони в средния клас 😕
    ....тия, които харесват големи дисплей, защо се обаждат въобще...за тях изборът е безкраен...
    milanelo_bg
  • За мен винаги на първо място е дизайна! За съжаление при смартфоните няма големи възможности за по-нестандартен дизайн, не е като по времето на GSM-апаратите! Но за мен, лично, по-четвъртитите форми, стъклото отпред и отзад, метал тук-там, са добро попадение, но не винаги влизат в дизайна на повечето нови модели! Стърчащите камери на Самсунг, например, определено са вид анти дизайн!
    bibo35
  • А какво предимство имат малките? Че може да си го носиш в задния джоб Че можеш да ги ползваш с една ръка. Аз и големите си ги ползвам с една ръка. :lol: Както Радко каза, ти си батка, ти не се броиш :D
    board
  • Не съм от тези категории :)
    Боби13
  • Фитнес маняците и големите батки сте в друга категория :lol:
    radko89
  • Под 6,7 не става :) При тези съотношения, и на мен лично горе-долу това ми се струва минимално приемливият вариант. :) Но е факт, че трябва да има повече разнообразие и не само по отношение на дисплея.
    defierofodds
  • А какво предимство имат малките? Че може да си го носиш в задния джоб Че можеш да ги ползваш с една ръка. Аз и големите си ги ползвам с една ръка. :lol:
    Ванката
  • Под 6,7 не става :)
    Боби13
  • А какво предимство имат малките? Че може да си го носиш в задния джоб Че можеш да ги ползваш с една ръка.
    board