Блиц интервю: Димитър Малчев

Блиц интервю: Димитър Малчев

Ветеран в сферата на потребителската електроника, Димитър Малчев има почти 20-годишен стаж в нея - от домакинска техника (Bosch и Siemens), през телевизори и аудио техника (LG), та чак до мобилни телефони (Sony Ericsson и Sony Mobile). Преди Sony да закупи дела на Ericsson от съвместното предприятие, отговаря за бизнеса в България, Румъния, Македония и Израел и за връзките с 13 оператора и 3 дистрибутора, което няма как да не ни респектира. В момента е Търговски и маркетинг директор за България и Македония в Sony Mobile, а доскоро отговаряше и за връзките между компанията и централноевропейския бизнес на Telenor (България, Унгария, Сърбия и Черна гора).

Какъв беше първият ви мобилен телефон?

- Siemens C25, ако не се лъжа. Интересно беше, че го купих на промоция за студенти (носих си студентската книжка) от Мобилтел. Приятел пък ме уреди "с връзки" с номер с повтарящи се цифри - все още пазя номера от сантименталност.

Помните ли колко плащахте за мобилни услуги в началото?

- Хмм, ако трябва да съм максимално коректен, първата мобилна услуга, която ползвах, беше пейджър - помните ли тези смешни устройства? Помня, че беше Philips, който с гордост носех закачен на колана си, въпреки че никой не пейджваше. А иначе за телефоните не помня точно. Естествено, че се ограничавах тогава само до абонамента и включените минути, но със сигурност помня, че самата СИМ карта струваше около 250 лв. - беше доста скъпа.

Имате ли любим модел телефон?

- Ами не, нямам. Радвам се на всеки нов телефон, който пробвам/ползвам. Особено първите няколко дни, когато батериите традиционно падат бързичко, заради любопитството и часовете настройки, тестове на функционалностите, качване на апликации, браузване... Та значи отговорът ми на въпроса за любим модел телефон е "новият".

Бихте ли останали седмица без телефон?

- Това да не е някакъв нов модерен Challenge? Сигурно бих могъл, не знам... не смея да се хваля с неща, които не знам дали мога.

Кой ретро телефон трябва да получи нова версия?

- Честно? Никой! Някак си предпочитам да запазя приятното носталгично чувство, такова каквото си е било тогава. Имам много любими ретро телефони и всеки е свързан със спомени от съответното време. Все едно да си сложа вкъщи съвременна реплика на телефон с шайба - не ми се връзва нещо...

Три мобилни приложения, без които не можете?

- Хората, които ме познават, знаят, че по цял ден съм със слушалки - така че първото е ясно, без да се замислям - Spotify. Twitter - заради сбитата и огромна по количество информация, която може да получиш навреме - а и разбира се, понякога за забавление... И понеже за третото място се борят доста приложения, които управляват разни smart уреди вкъщи, по-скоро IFTTT, с което обичам да си настройвам някои автоматични удобства.

Кога попаднахте на Mobile Bulgaria за първи път?

- Не помня, отдавна беше. Сигурно по времето, когато работех в LG България...

Какво ще ни пожелаете по случай 15-ия ни рожден ден?

- Бъдете все така любопитни и все така с желание се интересувайте от технологиите - за да може пък после и нас да ни информирате за тях.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Кампанията ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

 • Сигурен съм, че като купувахме картата на промоцията от 500!на 250 вече бяха с червения надпис Мобилтел.
  tzincbg
 • Чак 250 лева за сим карта?
  Помня кога навлязоха Мобилтел,но 250 лева за карта е малко преувеличено!
  Помниш *уй като влязоха се казваше citron. Чак след около година Грашнов излезе на хоризонта и фирмата се преименува.


  Sent from my [emoji3491] using Tapatalk
  Jonne
 • Помня и аз. 250 кинта сим карта, а нямаше как, за тази работа се изискваше мобилен. Още по-куриозно стана обаче - на витрината имаше Моторола за 250 лв май беше също, но не можело да ни я продадат, искаха да ни продадат друг телефон за 500. Та се наложи с един приятел полицай да ходим и ни дадоха Моторолата. Знам че звучи нелепо като търговска тактика, но бях дете и наблюдавах от близо, беше нещо ново и интересно за мен. Моделът на Моторолата не помня, но имаше един ред дисплей, на който се изоисваше смс-а и си превърташ.
  tzincbg
 • Чак 250 лева за сим карта?
  Помня кога навлязоха Мобилтел,но 250 лева за карта е малко преувеличено!
  Грешно помниш.Картите когато си купувах първия личен телефон [img]http://www.mmobil.narod.ru/TEL/sonyz1.gif[/img] струваха по 500 лева , но аз хванах "промоция" и я купих за 360 лева от офиса на "Петър Берон" в София почти до ъгъла с "Фритьоф Нансен" . Сега има "Добрев" там .
  Walther_BG
 • Чак 250 лева за сим карта? Помня кога навлязоха Мобилтел,но 250 лева за карта е малко преувеличено!
  Диян