Ето какво трябва да знаете, за да ползвате тротинетките на Lime в София

Ето какво трябва да знаете, за да ползвате тротинетките на Lime в София

От днес София се присъедини към градовете, в които е налична услугата за споделено ползване на електрически тротинетки Lime. В централната част на столицата вече има над 100 превозни средства, които могат да се ползват от всеки желаещ за бързо придвижване срещу малка такса, a ако вече се питате дали ще ви свършат работа ето някои неща, които трябва да знаете за услугата.

Как се ползва?

За да можете да се повозите на някоя от тротинетките на Lime първо трябва да инсталирате мобилното приложение за iOS или Android. През него можете да видите къде до вас има свободни превозни средства и колко енергия имат в батерията, а след като намерите подходящо да го отключите чрез сканиране на QR кода върху него или чрез въвеждане на номера му.

През приложението можете и да запазите тротинетката, което е полезно ако трябва да ходите повече до нея - в това време тя няма да се показва като свободна. Запазването трае до 30 минути, но имайте предвид, че за всяка минута ще бъдете таксувани по 30 стотинки. Когато сте готов с пътуването трябва да следвате инструкциите в приложението, за да прекратите карането и освободите тротинетката след като я паркирате на подходящо място.

Ако не завършите пътуването приложението ще продължи да ви таксува. Не забравяйте, че вие сте отговорни за тротинетката докато тя е отключена и свързана към вашия профил, така че непременно приключвайте пътуването, когато свършите с нея, за да не си навлечете сериозни допълнителни разходи.

Как да карам?

За да потеглите с тротинетката е достатъчно да й дадете начален тласък, а след това да подадете газ чрез бутона до десния ви палец. Когато свалите палец от бутона скоростта ще намалее, а ако искате да спрете напълно ползвайте спирачката от лявата страна. Според сайта на Lime тротинетките могат да носят тегло до 136 кг.

Колко струва?

Отключването на тротинетка Lime струва 1.5 лв. - на практика това е начална такса, която се начислява винаги. След това ще бъдете таксувани по 30 стотинки за всяка минута, докато превозното средство е във ваше владение. Появиха се мнения, че цената е по-висока от тази в други европейски градове, така че си направихме труда да проверим какво е положението.

В Солун отключването е 1 евро (1.95 лв.), а таксата за минута е 16 цента (31 ст.). В Букурещ началната такса е 3 леи (1.25 лв.), а на минута се плаща по 0.6 леи (25 ст.). В Будапеща отключването струва 250 форинта (1.5 лв.), а минута струва 50 форинта (30 ст.). Във Виена таксуването е 1/0.2 евро (1.95/0.39 лв.), в Прага е 25/4 крони (1.9/0.3 лв.), а във Варшава е 3/0.5 злоти (1.35/0.22 лв.). Това показва, че има по-високи и по-ниски цени от тези в София.

Къде мога да карам и паркирам?

Според Lime можете да карате само в определените зони като улици и велосипедни алеи, но като цяло Столичнa община все още работи с Държавната агенция за пътна безопасност по изготвянето на предложение за промени в Закона за движение по пътищата, които да регулират електрическите тротинетки. Ползването на каска не е задължително, но е препоръчително, а освен това тротинетките се препоръчват само за лица над 18 години.

В центъра на София вече се обособяват над 200 зони за паркиране на тротинетки, мотопеди и велосипеди, но така като гледаме не сте длъжни да паркирате в тях. Има някои зони като паркове, пешеходни зони и градинки, в които паркирането е забранено и това е отразено на картата в приложението.

Като цяло можете да паркирате навсякъде в означената зона, но все пак трябва да го направите правилно извън обозначените пешеходни пътеки, служебни рампи и метро станции. Не трябва да се блокират пешеходните участъци и е най-добре да се оставят до велосипедни стойки ако наблизо има такива - именно такива са новите зони в София, или на края на тротоара близо до пътното платно.

Нещо друго?

Носете каски и бъдете отговорни към автомобилите, пешеходците и другите участници в движението.

Оферти на деня

  • "В Солун отключването е 1 евро (1.95 лв.), а таксата за минута е 16 цента (31 ст.). В Букурещ началната такса е 3 леи (1.25 лв.), а на минута се плаща по 0.6 леи (25 ст.). В Будапеща отключването струва 250 форинта (1.5 лв.), а минута струва 50 форинта (30 ст.). Във Виена таксуването е 1/0.2 евро (1.95/0.39 лв.), в Прага е 25/4 крони (1.9/0.3 лв.), а във Варшава е 3/0.5 злоти (1.35/0.22 лв.). Това показва, че има по-високи и по-ниски цени от тези в София."

    А колко е средната доходност на живеещите в тези градове?
    Да, но фирмата си има разходи за купуване на машините, зареждане, за довеждане, за поддръжка, много от тях са същите. В допълнение явно само с GPS не се опазват и явно заради нас въвеждат още мерки за сигурност. Заради нас. Това са си пари.
    tzincbg
  • "В Солун отключването е 1 евро (1.95 лв.), а таксата за минута е 16 цента (31 ст.). В Букурещ началната такса е 3 леи (1.25 лв.), а на минута се плаща по 0.6 леи (25 ст.). В Будапеща отключването струва 250 форинта (1.5 лв.), а минута струва 50 форинта (30 ст.). Във Виена таксуването е 1/0.2 евро (1.95/0.39 лв.), в Прага е 25/4 крони (1.9/0.3 лв.), а във Варшава е 3/0.5 злоти (1.35/0.22 лв.). Това показва, че има по-високи и по-ниски цени от тези в София." А колко е средната доходност на живеещите в тези градове?
    amokachi