Инвеститор предлага 1.1 милиарда евро за VIVACOM

Инвеститор предлага 1.1 милиарда евро за VIVACOM

Преди дни писахме, че два големи инвестиционни фонда правят детайлно проучване на БТК и един от тях може да е следващият собственик на телекома. Информацията се потвърждава и от източници на изданието Financial Times, което също посочва, че кандидатите са BC Partners и Providence Equity и те вече са подали индикативни оферти и провеждат дю дилиджънс на компанията.

Според FT VIVACOM ще бъде оценена на около 1.2 милиарда евро, което е на базата на скорошните телеком сделки в региона. BC Partners през сръбската United Group е предложила 1.1 милиарда евро, а Providence е подала оферта за 1.05 милиарда евро. Подобна цена ще донесе сериозна печалба за Спас Русев, който преди 4 години плати 330 милиона евро за VIVACOM.

Изданието посочва, че сделката ще премине под сянката на спор за собственост над телекома. Консултантът Lazard и заинтересованите страни са получили писмо от адвокатите на Empreno Ventures - инвестиционната компания на руския бизнесмен Дмитрий Косарев, в което има предупреждение за делото около покупката на VIVACOM на търг през 2015.

Empreno твърди, че продажбата е била измама и компанията е била продадена на изкуствено занижена цена. Спас Русев и ВТБ отхвърлят тези твърдения, но Косарев продължава да оспорва сделката по съдебен път в Обединеното кралство и Люксембург. Във видените от FT документи се посочва, че Empreno ще засили своя съдебен натиск над VIVACOM и нейните инвеститори, за да защити интересите си.

Източник: Financial Times

Оферти на деня