Пазарът на съобщителни услуги през 2018 година според КРС

Пазарът на съобщителни услуги през 2018 година според КРС

Всяка година Комисията за регулиране на съобщения (КРС) публикува доклад за състоянието на комуникационната обстановка в България. Резултатите от новото издание за 2018 са очаквани и не ни учудват, но можем да извадим някои интересни данни. През миналата година общият обем на пазара на електронни съобщения в страната е бил 2.577 млрд. лв., което е ръст с 5.5% спрямо 2017 - първо увеличение след години на спад.

Продължаваме с потреблението на фиксираната телефония. Напълно очаквано, приходите и абонатите на тези услуги бележат спад. През 2018 фиксираните телефонни постове са с около 170 000, или с 13.5%, по-малко от предходната година, а именно 1 080 760. БТК (VIVACOM) все още е доминиращата компания на този пазар с 60.7% пазарен дял и 84% дял на приходите. През 2018 г. общите приходи от фиксирана телефонна услуга са били 117.875 млн. лв., което е спад с 13.8% спрямо 2017 г.

 При мобилните услуги ситуацията също е позната и не е претърпяла големи промени спрямо предходната година. А1 запазва водещата позиция по брой абонати, но Telenor все още прибира най-голяма част от приходите.Абонатите на мобилна услуга в страната леко са намалели до 8 387 160, като най-голям е спадът при предплатените карти. Към края на 2018 г. проникването на мобилната телефонна услуга в България е било 119.8%.

През 2018 г. общите приходи от мобилна телефонна услуга са били 1069.931 млн. лв. и за поредна година намаляват - с 4.1% спрямо 2017. Данните на КРС показват, че регистрираният спад в приходите от предоставяне на мобилна телефонна услуга е свързан с намаление в приходите от услуги на дребно - с 6,1%. При приходите от услуги на едро (взаимно свързване) има ръст спрямо 2017 г. с 6.9%.

При фиксирания достъп до интернет през 2018 БТК е имала 27.1% пазарен дял, а веднага след нея е А1 с 26.2%. Третата позиция е за Булсатком с 8.9%. И трите компании са увеличили своя пазарен дял спрямо 2017. При мобилния достъп до интернет подредбата е малко по-различна. БТК е на първо място с 34.8%, второто място е за А1 с 32.8%, а третото е за Telenor с 32.4%. Тук единствено А1 отчита ръст спрямо 2017 за сметка на другите две компании.

Като цяло ползващите фиксиран интернет са се увеличили с 5.6% до 1.904 милиона. При мобилния интернет увеличението е с 13.9% до 6.220 милиона потребители. От доклада виждаме, че сериозен ръст от 32.6% отбелязват абонатите на LTE услуги, като те вече имат дял от 57.1% от общия брой. Очаквано, поради благоприятната за потребителите европейска регулация, разговорите в роуминг бележат ръст от 51.4%, но в същото време приходите от такива услуги са намалели с 10.3%.

Заради европейската регулация на роуминга броят на реално изговорените минути в роуминг (изходящи повиквания) от абонати на български оператори са се увеличили с 57.2%, а при входящите повиквания увеличението е с 46.3%. Засега няма данни за потреблението на мобилен интернет в роуминг, но очакваме то също да е нараснало заради въпросната регулация.

Източник: КРС

 • А ако погледнем приходите от абонат ще затвърдим, че Теленор Тотално го карат на плюс. Следователно и с по-малко абонати ще си докарват същите пари - могат да си го позволят. Ако от абонатите на мобилни гласови услуги извадим предплатените карти, се получава, че Виваком са изгубили близо 70 хил. абоната, А1 са почти без промяна, а Теленор са с 33 хил. на плюс. Явно вече ерата на Виваком е приключила и сега недоволните да отиват в Теленор, вместо във Виваком, както беше доста години Каквото и да си говорим, Виваком не предлагат гъвкави условия и това не се нрави на клиентите. Малка част от нещата , за които се сещам веднага са :
  1. Не можеш да минеш на по-висок план по време на договора
  2. След като сключиш договор и ако не си взел устройство до 1 месец , оставаш без такова до края на договора
  3. Теленор предлагат upgrade,protect,техен сервиз и други.
  4. А1 предлагат добро съотношение цена/минути и мб (нищо че мрежата им е по-куца)

  При всички положения, каквото ще да става за в бъдеще, с този картел не се очертава нищо хубаво за нас потребителите.
  Leo Kolev
 • А ако погледнем приходите от абонат ще затвърдим, че Теленор Тотално го карат на плюс. Следователно и с по-малко абонати ще си докарват същите пари - могат да си го позволят. Ако от абонатите на мобилни гласови услуги извадим предплатените карти, се получава, че Виваком са изгубили близо 70 хил. абоната, А1 са почти без промяна, а Теленор са с 33 хил. на плюс. Явно вече ерата на Виваком е приключила и сега недоволните да отиват в Теленор, вместо във Виваком, както беше доста години
  Apple_fan
 • А ако погледнем приходите от абонат ще затвърдим, че Теленор Тотално го карат на плюс. Следователно и с по-малко абонати ще си докарват същите пари - могат да си го позволят.
  skyways
 • Ако предположим, че всички 4G базови станции са т.нар смесени 2-3-4Г, то излиза, че има още 548, които са само на 2G [attachment=0]stancii.JPG[/attachment]
  Apple_fan
 • Очаквани данни :) Мнения?
  mishobehar