Пазарът на съобщителни услуги през 2018 година според КРС

Всяка година Комисията за регулиране на съобщения (КРС) публикува доклад за състоянието на комуникационната обстановка в България. Резултатите от новото издание за 2018 са очаквани и не ни учудват, но можем да извадим някои интересни данни. През миналата година общият обем на пазара на електронни съобщения в страната е бил 2.577 млрд. лв., което е ръст с 5.5% спрямо 2017 - първо увеличение след години на спад.

Продължаваме с потреблението на фиксираната телефония. Напълно очаквано, приходите и абонатите на тези услуги бележат спад. През 2018 фиксираните телефонни постове са с около 170 000, или с 13.5%, по-малко от предходната година, а именно 1 080 760. БТК (VIVACOM) все още е доминиращата компания на този пазар с 60.7% пазарен дял и 84% дял на приходите. През 2018 г. общите приходи от фиксирана телефонна услуга са били 117.875 млн. лв., което е спад с 13.8% спрямо 2017 г.

 При мобилните услуги ситуацията също е позната и не е претърпяла големи промени спрямо предходната година. А1 запазва водещата позиция по брой абонати, но Telenor все още прибира най-голяма част от приходите.Абонатите на мобилна услуга в страната леко са намалели до 8 387 160, като най-голям е спадът при предплатените карти. Към края на 2018 г. проникването на мобилната телефонна услуга в България е било 119.8%.

През 2018 г. общите приходи от мобилна телефонна услуга са били 1069.931 млн. лв. и за поредна година намаляват - с 4.1% спрямо 2017. Данните на КРС показват, че регистрираният спад в приходите от предоставяне на мобилна телефонна услуга е свързан с намаление в приходите от услуги на дребно - с 6,1%. При приходите от услуги на едро (взаимно свързване) има ръст спрямо 2017 г. с 6.9%.

При фиксирания достъп до интернет през 2018 БТК е имала 27.1% пазарен дял, а веднага след нея е А1 с 26.2%. Третата позиция е за Булсатком с 8.9%. И трите компании са увеличили своя пазарен дял спрямо 2017. При мобилния достъп до интернет подредбата е малко по-различна. БТК е на първо място с 34.8%, второто място е за А1 с 32.8%, а третото е за Telenor с 32.4%. Тук единствено А1 отчита ръст спрямо 2017 за сметка на другите две компании.

Като цяло ползващите фиксиран интернет са се увеличили с 5.6% до 1.904 милиона. При мобилния интернет увеличението е с 13.9% до 6.220 милиона потребители. От доклада виждаме, че сериозен ръст от 32.6% отбелязват абонатите на LTE услуги, като те вече имат дял от 57.1% от общия брой. Очаквано, поради благоприятната за потребителите европейска регулация, разговорите в роуминг бележат ръст от 51.4%, но в същото време приходите от такива услуги са намалели с 10.3%.

Заради европейската регулация на роуминга броят на реално изговорените минути в роуминг (изходящи повиквания) от абонати на български оператори са се увеличили с 57.2%, а при входящите повиквания увеличението е с 46.3%. Засега няма данни за потреблението на мобилен интернет в роуминг, но очакваме то също да е нараснало заради въпросната регулация.

Източник: КРС

 • А ако погледнем приходите от абонат ще затвърдим, че Теленор Тотално го карат на плюс. Следователно и с по-малко абонати ще си докарват същите пари - могат да си го позволят. Ако от абонатите на мобилни гласови услуги извадим предплатените карти, се получава, че Виваком са изгубили близо 70 хил. абоната, А1 са почти без промяна, а Теленор са с 33 хил. на плюс. Явно вече ерата на Виваком е приключила и сега недоволните да отиват в Теленор, вместо във Виваком, както беше доста години Каквото и да си говорим, Виваком не предлагат гъвкави условия и това не се нрави на клиентите. Малка част от нещата , за които се сещам веднага са :
  1. Не можеш да минеш на по-висок план по време на договора
  2. След като сключиш договор и ако не си взел устройство до 1 месец , оставаш без такова до края на договора
  3. Теленор предлагат upgrade,protect,техен сервиз и други.
  4. А1 предлагат добро съотношение цена/минути и мб (нищо че мрежата им е по-куца)

  При всички положения, каквото ще да става за в бъдеще, с този картел не се очертава нищо хубаво за нас потребителите.
  Leo Kolev
 • А ако погледнем приходите от абонат ще затвърдим, че Теленор Тотално го карат на плюс. Следователно и с по-малко абонати ще си докарват същите пари - могат да си го позволят. Ако от абонатите на мобилни гласови услуги извадим предплатените карти, се получава, че Виваком са изгубили близо 70 хил. абоната, А1 са почти без промяна, а Теленор са с 33 хил. на плюс. Явно вече ерата на Виваком е приключила и сега недоволните да отиват в Теленор, вместо във Виваком, както беше доста години
  Apple_fan
 • А ако погледнем приходите от абонат ще затвърдим, че Теленор Тотално го карат на плюс. Следователно и с по-малко абонати ще си докарват същите пари - могат да си го позволят.
  skyways
 • Ако предположим, че всички 4G базови станции са т.нар смесени 2-3-4Г, то излиза, че има още 548, които са само на 2G [attachment=0]stancii.JPG[/attachment]
  Apple_fan
 • Очаквани данни :) Мнения?
  mishobehar