Lime съкращава 14% от служителите си и излиза от 12 пазара

Lime е най-голямата в света компания, предлагаща услуга за споделени електрически тротинетки, но изглежда ѝ предстои сериозно преструктуриране. По информация на Axios Lime ще съкрати 14% от служителите си и ще напусне 12 от пазарите, в които оперира. Всичко това се случва в разгара на зимния сезон в някои региони, които традиционно са неблагоприятни за използването на тротинетките.

Сред градовете, в които компанията ще прекрати дейност, са Атланта, Финикс, Сан Диего и Сан Антонио в САЩ, австрийският Линц и редица други в Южна Америка. Наскоро главният изпълнителен директор на Lime Брад Бао обяви, че компанията е решила да напусне градове, в които системата за микромобилност навлиза по-бавно.

Заедно с това компанията ще съкрати и 14% от служителите си, което означава, че около 100 души ще загубят работата си. Като цел за 2020 от Lime си поставят задачата да постигнат финансова независимост. Според редица експерти обаче пазарът е пренаситен и има нужда от консолидация, за да бъде постигнат успех. През изминалите месеци съкращения направиха и други познати имена като Bird, Skip, Scoot и Lyft.

Lime оперира в 120 града, включително и в София, а по данни на The Information през 2019 е на загуба от приблизително 300 милиона долара. Това до голяма степен се дължи на разходите, породени от амортизацията на тротинетките и ремонтни дейности заради повреди. Според президента на Lime Джо Краус компанията е близо до това да излезе на печалба, като той отрича слуховете, че средствата ѝ са изчерпани и се търсят нови източници на финансиране.

Източници: Axios, Lime