Знаковите телефони на 2010 година

Знаковите телефони на 2010 година

Nokia N8 излезе в края на годината и бързо успя да спечели фенове не само със своя дизайн, но и с отличната 12МР камера с голям сензор, ксенонова светкавица и възможност за запис на HD видео. Устройството предложи 3.5" AMOLED капацитивен дисплей с мултитъч, Wi-Fi и FM трансмитер и беше първото със Symbian^3. Популярността му беше висока и през последното тримесечие успя да се продаде в тираж от 4 милиона броя.

 

Със Samsung S8500 Wave дебютира операционната система Bada, чиято разработка обаче беше прекратена няколко години по-късно. Премиум устройството с метален корпус предложи бърз процесор с мощен графичен ускорител, а освен това в него дебютира технологията Super AMOLED, по която беше изработен ползваният 3.3" капацитивен дисплей.

Като част от първата вълна устройства с Windows Phone 7 HTC HD7 предложи голям за времето си 4.3" капацитивен дисплей, който показа мултимедийната му насоченост. Тя се допълваше от добавенaта подпора около основната камера за позициониране на устройството в удобна за гледане на видео позиция.

Samsung I9000 Galaxy S постави началото на едноименната серия, която тази година отбелязва своята 10-годишнина. Устройството се появи на пазара през лятото и предложи 4" Super AMOLED дисплей, процесор с честота 1GHz и най-бързия за момента графичен ускорител в телефон. Общите продажби на модела достигнаха 25 милиона броя за няколко години.

iPhone 4 въведе нов дизайн в смартфоните на Apple, като предложи стъклен заден панел и метална рамка, а освен това беше първото устройство на компанията с Retina дисплей с висока пикселна гъстота и със селфи камера. Ще го запомним с т.нар. антенагейт заради проблемите с обхвата при захващане и изгубения в бар прототип, който разкри телефона месеци преди премиерата му.

Motorola Defy беше първият смартфон с Android, който имаше водоустойчив (IP67) корпус, a освен това не се боеше от удари. Устройството предложи 3.7" дисплей със стъкло Gorilla Glass, работеше с Android 2.1 и разчиташе на чипсет TI OMAP 3610 с тактова честота 800MHz. Defy се появи и в България през VIVACOM.

Nokia E7 се опита да спечели бизнес потребителите със своята QWERTY клавиатура и голям 4" капацитивен AMOLED дисплей и на практика беше второто устройство със Symbian^3 след Nokia N8. Сред другите характеристики са 16GB вградена памет и набор от бизнес приложения плюс функции за гарантиране сигурността на информацията.

HTC Desire е първият модел в едноименната серия, а освен това беше един от първите смартфони с Android и AMOLED дисплей (3.7"). Флагманският модел на тайванците предложи бърз процесор Snapdragon, оптичен тракпад за навигация, 5МР камера с автофокус и Android 2.1. Телефонът беше почти идентичен с първото устройство в серията Nexus на Google - Nexus One.

Sony Ericsson Vivaz е сред последните смартфони на компанията със Symbian, преди тя да направи пълен преход към Android. Телефонът имаше 3.2" резистивен дисплей, 8МР камера, запис на 720р видео и дори акселерометър за промяна ориентацията на интерфейса при завъртане. По-късно се появи и Vivaz Pro, който добави подвижна клавиатура.

Дотогава смартфоните разчитаха на едноядрени процесори, но LG Optimus 2X промени това, като заложи на двуядрения чип Nvidia Tegra 2. Устройството беше снабдено с 4" дисплей, 8МР основна камера и дори micro HDMI порт за извеждане на HD съдържание към устройства като телевизори или проектори.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня

 • Аз също имам проблем с попълването на анкетата и регистрацията в томболата през мобилен телефон. :cry: :cry:
  Ina07
 • През 2010-та бях много доволен от iPhone 4. Тогава App Storе-a беше в апогея си, а Андроид още много назад. Но от друга страна това беше и последния ми айфон.... преди да сменя лагера.
  board
 • Не, след 808 почна сриването.
  Вито
 • Началото на края на Nokia, такава каквато я познавахме преди HMD Global
  n1
 • Nokia N8... Много здрав. Три години почти изкарах с него до появата на 808. Това ми беше и първият тъч телефон, до последно се инатих и си джитках с N95 8GB, но освен с камера N8 ме привлече с дизайн, за разлика от дръвцето 5800.
  Вито
 • Htc Hd7 никога не е имал стерео колонки. Имаше само една моно. Имах 3 такива апарата и знам от опит. Оправете си грешката.
  hobifon
 • Здравейте,
  Формата е готово решение Typeform и нямаме много контрол над него.. Във Фейсбук страницата ни също имаше оплаквания, но аз тествам вече няколко пъти и не мога да намеря проблем. С какво устройство се опитвате да гласувате?
  Поздрави!
  mishobehar
 • MobileBulgaria, питайте си програмистите, като са правили анкетата за томболата, дали са я тествали на мобилен телефон, че се излагате нещо ...
  Zong