10 факта от 2012 година

10 факта от 2012 година

1. В Обединеното кралство се ражда Raspberry Pi - евтин компютър с размерите на кредитна карта, който има за цел да промотира преподаването на базови компютърни умения в училище и в развиващите се страни. Първоначалните продажби надминават очакванията.

2. През октомври активните потребители на Facebook преминават границата от 1 милиард.

 

3. Американското правосъдно министерство конфискува и затваря услугата Megaupload и свързаните с нея сайтове за нарушаване на авторски права. Година по-късно нейният основател Ким Дотком стартира алтернативата Mega на адрес mega.co.nz.

4. YouTube чупи рекорд, след като 8 милиона зрители гледат в реално време как Феликс Баумгартнер чупи своя рекорд, като скача от височина 39 км (стратосферата) и по време на свободното падане от 4 минути и 19 секунди успява да развие скорост 1342,8 км/ч.

5. В началото на септември Mobile Bulgaria първи публикува снимка на новото лого на "М-Тел", а официалното му представяне, заедно с новата корпоративна идентичност на компанията, беше на 24 септември.

6. В края на годината видеото на Gangnam Style стана първият клип в YouTube, който достигна 1 милиард гледания. В момента броячът е нахвърлил 3,3 милиарда.

7. През пролетта Facebook изненада всички с новината, че се кани да закупи популярната услуга за споделяне на изображения Instagram за сумата от 1 милиард долара. Сделката беше финализирана през есента.

8. Google стартира облачната услуга Google Drive, която по това време предлагаше безплатно по 5GB на всекиго за съхраняване на разнообразни файлове. През същата година магазинът за приложения Android Market беше преименуван на Google Play.

9. През есента излиза Windows 8, a заедно с това Microsoft представя първия компютър, който е проектиран от нея. Това разбира се е таблетът Surface, който работеше с Windows RT - специална версия на платформата за ARM процесори, която поддържаше само приложения от Windows Store.

10. Появява се Nintendo Wii U - първата конзола на компанията, която поддържа HD графика. Управлението ставаше през контролер с голям сензорен дисплей, но се поддържаха и други аксесоари, включително за Wii. Продажбите обаче бяха слаби, което се дължеше на слабия каталог от игри.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня