В София заработи нова услуга за споделени е-тротинетки

В София заработи нова услуга за споделени е-тротинетки

Докато чакаме промените в Закона за движение по пътищата, които да регламентират употребата на електрически тротинетки в цялата страна, в София започна работа нова услуга за споделено ползване на такива превозни средства. Тя се казва Brum и използва платформата на американската компания Bird, която позволява на независими оператори да създадат свои флотилии от електрически превозни средства.

Скутерите също се осигуряват от Bird на производствена цена, но местните оператори могат да ги брандират със своето лого. Наемането и плащането става през приложението на Bird. В замяна на всичко това американската компания получава такса за всяко каране на скутерите. Справка с приложението показва, че в София вече има десетки тротинетки на Brum, които са разположени в централната градска част.

В приложението вече са отразени и обособените зони за паркиране на тротинетки, велосипеди и мотопеди, а в парковете и градинките скоростта на движение е ограничена на 5 км/ч. Цената за ползване на услугата е като тази на Lime - 1.50 лева за отключване и 30 стотинки на минута.

 
 
 
View this post on Instagram

От днес в София започва голямото бръмчене! Вече може да откриете скутерите на BRUM по централните столични улици. След като свалите приложението на BIRD, регистрирате се и въведете промокод BRUM, получавате първото си каране безплатно, което е в рамките на 15 минути. Когато паркирате своя BRUM на обозначените паркоместа в приложението, получавате 0,50 лева депозит във вашия акаунт. Споделете вашето бръмчене, като го отбележите с хаштг #brumaround. Приятно и безаварийно каране!

A post shared by BRUM (@brumscooters) on

Новите потребители получават и едно безплатно каране до 15 минути на стойност до 8.5 лв. чрез регистриране в приложението с код BRUM. Услугата стимулира оставянето на тротинетките на определените места като ви дава 50 ст. за всяко такова паркиране.

Оферти на деня

 • chilko , мерси за линка с интервюто :) Така описаният меморандум е шантава работа, защото е с общината , не с КАТ, а и там няма нищо предвидено за частните тротинетки. Казват, че до 2 месеца ще излезе проекто-закона. Да видим тогава, какво ще излезе, че сега само гадаем по условията на фирмените тротинетки.
  Vivec
 • За сега положението е пиши КУР и бягай :)
  [URL=http://vfl.ru/fotos/f28a79e127817411.html][IMG]http://images.vfl.ru/ii/1568108184/f28a79e1/27817411_m.jpg[/IMG][/URL]
  Имам чувството, че живеем в някакво индианско племе. И чакаме да ни приемат в Европа като европейци. Е как да стане?
  iWolff
 • Откъде знаеш като какво ще се третират ел. тротинетките? Ако работиш в някоя от комисиите, които пишат промените в проекто закона, сподели малко повече информация, моля. От това интервю на Елица Панайотова от Зелена София - https://mobilebulgaria.com/news/spodelenite-e-trotinetki-v-sofiya-shte-stanat-oshte-poveche
  chilko
 • Колите не е задължително да са със зимни гуми: ЗДвП "Чл. 139. (1) ...4. (нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15ноември до 1 март." Откъде знаеш като какво ще се третират ел. тротинетките? Ако работиш в някоя от комисиите, които пишат промените в проекто закона, сподели малко повече информация, моля.
  Vivec
 • А зимата ? Колите трябва да са със зимни гуми. За тротинетките, които са също МПС-а дали ще важи това изискване? Ел. тротинетките ще се третират като велосипеди, така че няма изискване за гумите. Както писах през зимата те най-вероятно ще бъдат изтеглени. По-скоро като мотопеди.
  aladin
 • А зимата ? Колите трябва да са със зимни гуми. За тротинетките, които са също МПС-а дали ще важи това изискване? Ел. тротинетките ще се третират като велосипеди, така че няма изискване за гумите. Както писах през зимата те най-вероятно ще бъдат изтеглени.
  chilko
 • А зимата ? Колите трябва да са със зимни гуми. За тротинетките, които са също МПС-а дали ще важи това изискване?
  aladin
 • Стартират, за да са сред първите, така че да са готови за началото на следващата година. През зимата сигурно всички ще ги приберат.
  chilko
 • Хитро е, ама защо ли не мога да си представя, че у нас има място няколко подобни услуги...
  Особено пък да стартираш септември, като след два месеца сигруно ще падне първия сняг...
  Ама времето ще покаже, ще се наложи ли този начин на транспорт или е временна мода.

  За сега положението е пиши КУР и бягай :)
  [URL=http://vfl.ru/fotos/f28a79e127817411.html][IMG]http://images.vfl.ru/ii/1568108184/f28a79e1/27817411_m.jpg[/IMG][/URL]
  board
 • Това, че ти дават 50 стотинки ако паркираш на определените места е хитър ход.
  chilko