10 факта от 2011 година

10 факта от 2011 година

1. В края на годината Мтел въведе новата марка bob, чието основно предложение разчиташе на максимално опростена тарифа без месечна такса, без сключване на дългосрочен договор и без скрити условия. В началото минута разговор към всички мрежи и SMS струваха 12 ст. Компанията започна и тестовете на 4G мрежа, но комерсиалният старт на услугата стана 5 години по-късно.

2. Microsoft обяви плановете си за покупката на Skype за сумата от 8.5 милиарда долара. Скоро след това компанията започна да интегрира комуникационната услуга в много от своите продукти и пусна специален клиент за Windows 8 и Windows RT.

3. В рамките на изложението Computex Intel обяви своята концепция за ултрабук компютри - тънки лаптопи с нейни процесори, които ще са портативни и с дълъг живот на батерията. Първите устройства се появиха на пазара преди Коледа същата година.

 

4. През август Google закупи Motorola Mobility за сумата от 12.5 милиарда долара с основната цел да използва обширното портфолио от патенти на компанията за защита на производителите в екосистемата на Android от съдебни дела.

5. През лятото Стив Джобс напусна Apple по здравословни причини, a няколко седмици по-късно почина. Неговата ера начело на Apple завърши и започна тази на Тим Кук.

6. В началото на годината Nokia обяви стратегическо партньорство с Microsoft, съгласно което щеше да използва Windows Phone 7 като основна платформа за своите смартфони. Компанията заложи на Bing като основна търсачка в продуктите си и интегрира данните от Nokia Maps в Bing Maps.

7. Хакери успешно атакуват PlayStation Network и получават достъп до личните данни на около 77 милиона потребители, което се оказа един от най-големите такива пробиви в историята. В резултат на това услугата остава офлайн в течение на седмици, а Sony понася критики заради забавянето в известяването на потребителите.

8. RIM започва продажбите на таблета PlayBook, който беше първото устройство с платформата BlackBerry Tablet OS на базата на QNX Neutrino. Устройството ни впечатли със своя плавен интерфейс, многозадачна работа и бърз браузър с поддръжка за Adobe Flash, а по-късно получи и възможност за работа с приложения за Аndroid.

9. През лятото излиза приложението за iOS Picaboo, което позволява на потребителите да разменят самоизтриващи се снимки, но през есента е пуснато отново под името Snapchat. Година по-късно излиза и версията за Android. Към февруари 2018 дневните активни потребители на услугата вече са 187 милиона.

10. Justin.tv започва работа през 2007 година, но неговата геймърска категория расте толкова бързо, че създателите му решават да я отделят в самостоятелен сайт на име Twitch.tv. През 2014 Twitch става собственост на Amazon срещу 970 милиона долара, а през пролетта на 2018 вече има 15 милиона активни потребители дневно.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня